utorak, 9. prosinca 2014.

Veselje / Kućicokuglice



Ovaj post spada u rubriku veselje i imam jako dobar povod! Od jučer se čitamo i na Dobroj hrani čemu se zaista radujem. Prvi post je već tamo pa virnite na tu finu stranicu. :D

Također, u ovom postu nema recepta već par sugestija kako da što jednostavnije izgradite svoju kućicu od medenjaka prema receptu iz prethodnog posta. Malu, veliku, za šalicu... nije bitno.. važno je da na kraju stoji i da vi uživate u gradnji. Naravno, u društvu je zabavnije, pogotvo ako vam pomognu male ručice.

Dakle kućice...

Kao što sam prethodno napisala svake godine radim sve manje verzije, a za ovu godinu sam ih odlučila smjestiti u kuglice te tako napraviti jestive i malo drugačije dekoracije. Prvotni plan bio je ubaciti ih u staklene teglice, no na kraju su se platične kuglice iz hobby dućana pokazale zgodnijima.



I to je moja prva sugestija... prije nego što krenete s pečenjem razmislite koliko će biti velika, gdje ćete je držati i na čemu će stajati. Naša prva kućica je ponosno, ali nepraktično zauzimala pola stola u blagavaoni. :)

Zatim slijedi najbitniji dio, projektiranje! Na papiru iscrtajte i izrežite stranice kućice. Preporučam papir s kvadratićima i da si na svaku stranicu zapišete što predstavlja. Naravno, možete i skinuti već gotove nacrte s interneta, no probajte sami, zabavnije je.

Provjerite još jednom jeste li sve dobro isplanirali, npr. jesu li mjere ok, jeste li uzeli u obzir debljinu tijesta u odnosu na papir, kako sve to funkcionira u prostoru... Ako je sve ok, stranice se mogu rezati.



Kod rezanja je bitno da ne vučete nož, nego njime prolazite kroz tijesto što okomitije. Ako vučete nož riskirate da vam pri kutevima tijesto ide ukoso, što će vam kasnije raditi probleme prilikom ljepljena stranica. U ovom slučaju super vam može poslužiti, ako imate, nož-kotačić za rezanje pizze.

Također, jako je bitno da izrežete sve što bi finalna kućica u vašoj viziji trebala imati. Ako ima prozore ili vrata, sad ih morate izrezati.

Prozor u obliku srca.
Kad ste gotovi s rezanjem provjerite jesu li sve stranice na broju i jesu li sve ravno izrezane. Još jednom provjerite jesu li svi prozori, vrata i sl. izrezani i ako je sve ok slijedi pečenje.

Za kućicu iz prethodnog posta, onu koju možete objesiti na šalicu trebate izrezati dvije prednje stranice, umjesto prednje i stražnje.



Kad se medenjaci ohlade na redu je ljepljenje. Bez brige, i vaša kućica će stajati :)

Odaberite dvije stranice u paru npr. bočne i na rubove im nanesite šećernu glazuru te ih priljepite s prednjom i zadnjom. Nemojte stavljati glazuru na rubove svih stranica, znači na bočnu i prednju pa onda tako spajati jer će duže trebati da se sve osuši i veća je vjerojatnost da će vam stranice negdje kliznuti. Dovoljno je da se glazura stavi samo na jednu stranicu na koju onda lijepite stranicu bez glazure.

Glazura se brzo suši i za čas ćete imati kućicu koja stoji, a kad se u potpunosti osuši (za nestrpljive, tu je fen), slijedi najzabavniji dio... dekoriranje. Meni su se najpouzdanijim pokazali ukrasi od šećera.. posipi, konfeti i sl., gumeni bomboni i naravno orašasti plodovi te začini poput kore cimeta, anisa i sl. Karamele i slični bomboni se mogu otopiti zbog vlage u zraku ili tijekom dužeg stajanja pa ih izbjegavajte. Isto je s čokoladom.

Kad ste već uspjeli doći do dekoriranja dajte si oduška, zaslužili ste. A i Božić će... slobodno pretjerujte!






nedjelja, 30. studenoga 2014.

Med medeni / Medenjaci



Ju ju! Još malo... Ugođaj je već tu.. tisuće lampica za bajkoviti ugođaj, mirisi slatkastih začina u zraku, malo veseliji i radosniji ljudi (možda zbog kuhanog vina?)...

Volim ovo doba godine. Svi ga vole, vjerujem čak i najveći mrgudi :)

Prva adventska svijeća je upaljena i lampice su na prozoru (pssst... nemojte nikome reći, ali bile su tamo cijele godine) što znači da je vrijeme da se umijese medenjaci.

 Medenjaci koje sam radila su oni tvrdi, oni koji kad ih izvadite iz pećnice budu toliko tvrdi da prvo pomislite kako nešto nije u redu s njima, ali... baš ti medenjaci s vremenom postaju sve mekši da bi se kroz neko vrijeme jednostavno topili u ustima. Zato se i rade u ovo doba, do Božića su savršeni :)

Inače obožavam i one proštenjske, starinske medenjake koji su poput nekog biskvita, no ovaj recept mi se pokazo odličnim zbog nečeg drugog. Naime, u zadnjih par godina imam svoju malu tradiciju... izrađujem kućice od medenjaka. Gradim ih od ovih medenih kesića koje povezujem smjesom od šećera i bjelanjka, a na kraju dolazi najslađi dio, ukrašavanjem bombončićima i šarama... Lako je navući se, kad napraviš prvu dolaze nove i nove ideje i tako svake godine, a s ovim receptom sam sigurna da ću ih napraviti baš kako sam zamislila,

Ovogodišnje kućice su u mini izdanju. Nekako ih s vremenom samo smanjujem, prva je bila veličine kutije za cipele s krvom, a ovogodišnje su pa... male, onako dosta male.. za okačiti na šalicu :)



No, da se vratim medenjacima.. imam već duže vrijeme genijalan rezač za keksiće pa sam ga danas iskoristila i napravila turu medenjaka u obliku keksića koji će biti tu da nas uveseljavaju tijekom prosinca.. svaki sa svojom porukom... Rezač je genijalan jer reže keksiće koji se također mogu objesiti na šalicu čaja,  kuhanog vina ili toplog kakaa... A što čovjeku treba više od malo toplog napitka s ljupkim keksićem? :)

Jedan za dobro jutro...


Jedan da podsjeti da trebamo uživati prosincu, u zimi, u životu :)



U nastavku slijedi recept za medenjake, a u sljedećm postu ću napisati par redaka o izradi kućica od medenjaka i na što treba paziti prilikom izrade. Do tada još malo fotkica medenjaka s porukom.

Ljubav je svuda oko nas...



Treba iskoristiti svaku priliku da  voljenoj osobi pokažeš koliko ju voliš...



Medenjaci


900 g glatkog brašna
125 g šećera
370 g meda
50 g maslaca
3  cijela jaja
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 velika žlica začina za medenjake

Glazura:

1 bjelanjak
250 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna

U brašno prvo dodati suhe sastojke pa umiješati med, maslac i jaja te umijesti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju te pustiti da se odmori na hladnom pola sata. Nakon toga ga razvaljati na pobrašnjenoj površini 3 do 4 mm debljine i rezati u željeni oblik. Složiti na lim obložen papirom za pečenje te peči na 180 C oko 15 min.

Za glazuru miskati bjeljanjak na najmanjoj brzini dok ne nastane snijeg, ne smije biti prečvrst pa polako, u par navrata dodavati šećer u prahu dok se ne potroši cijela količina, a pri kraju dodati i limunov sok. Bilo bi dobro prosiijati šećer kako bi se izbjegle grudice. Glazura je gotova kad dobijete čvrstu, čvrstu smjesu što ćete prepoznati po tome što će pružati otpor dok je miksate, a i zadržavat će oblik.

Ako planirate šećernom glazurom premazivati veće površine poput krova kućice ili cijele medenjake, odvojite si dio smjese prije nego što dodate sav šećer, dok je dovoljno gusta, ali još donekle razmaziva. Izgledati će ljepše i biti će jednostavnije raditi s njom.



utorak, 25. studenoga 2014.

Juhuuuu / Juha od kukuruza



Dok vrijeme leti, a ja se zabavljam učenjem, poslom i svim onim neodgodivim (dosadnim) obavezama ostaje mi malo, malo vremena za kuhanje pa treba spojiti ugodno s izvedivim, a ova juha je upravo to.

Juhuuu je tu da opiše onaj osjećaj kad nakon dugo vremena pojedete nešto što vam baš godi, ali ono, baš, baš.. ma znate taj osjećaj :)

Ako vam je potreban brzinski okrepljujući obrok da se ugrijete, zasitite i napokon pojedete nešto na žlicu ova juhica je upravo to. Gotova je za deset minuta, guste, fine teksture, i bogatog kukuruznog okusa, a uz dodatak malo prepržene slanine i žlice kiselog vrhnja dobit ćete pravu zimsku poslasticu. 

Probajte, želim da se i vama dogodi juhuu! ;)

Juha od kukuruza

1 limenka kukuruza šećerca, ona veća
1 glavica luka, srednje veličine
malo maslaca, otprilike 10 g/ ili malo ulja
crvena slatka paprika, mala žličica
sol
papar

po želji
slanina iliti špekić
žlica kiselog vrhnja

Luk nasjeckati i malo ga prepržiti na maslacu, dodati slatku papriku i izmiješati te pustiti da zamiriše. Dodati ocijeđeni kukuruz, još malo izmiješati te sve podliti vodom ili temeljcem tek toliko da malo prekrije kukuruz, pustiti da zakipi, začiniti te maknuti s vatre. Sve skupa usitniti štapnim mikserom. 

U juhi će se osjetiti ljuskice tipične za kukuruz, pa ako vam smeta, možete je procijediti kroz sitno sito prije posluživanja.








nedjelja, 9. studenoga 2014.

Čudesna šuma / Keksići s cimetom



Jesen je kad šume otkriju svoje boje.
Kad priče otkriju svoju magiju, kad toplo ušuškani pijemo čaj, kad kuća miriši na cimet.





Otišli smo kupiti najveći i najtopliji poplun za dvoje za nadolazeće hladne noći pa sam usput kupila  i preslatke kalupe u obliku šumskih životinjica. Odmah sam znala da ću ispeći ove keksiće s cimetom uz dodatak badema, čokolade i suhog voća.

Ti keksići su bili moji prvi samostalni kolači tamo negdje početkom srednje i uvijek im se rado vratim. Bijeli su orginalnoj verziji, a uz dodatak malo kakaa osim tamnije boje dobit će i novi okus. Mogu dugo stajati, a najfiniji će biti tek nakon nekoliko dana, uz šalicu čaja ili kakaa dok fino ušuškani uživate, možda uz kakvu bajku ili basnu.




Keksići s cimetom

500 g glatkog brašna
250g šećera
250g maslaca
2 jaja
mala žličica:
soli
cimeta
praška za pecivo

Za tamniju verzju dodati još dvije žlice kakaa (za kolače, ne instant) i po potrebi još mrvicu maslaca.

Sve sastojke izmiješati u tijesto, koje onda oblikujte u dvije jednake kugle, te zatim  kugle spljoštite u 5cm debele oblike (da ih lakše razvaljate kad ih izvadite iz friđa) , zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat, dva u frižider.

Tijesto razvaljati na otprilike 0.5 cm debljine, izrezati u željene oblike, po želji utisnuti nasjeckanih orašastih plodova, komadiće čokolade, sušeno voće... i peći u pećnici na 200C oko 10-12 min.


nedjelja, 26. listopada 2014.

Popodne za dvoje / Crumble s mandarinama i bademima



Ovih dana samo hvatam vrijeme između obaveza. Sat viška što smo ga danas dobili iskoristila sam da napravim slasticu koja je tako jednostavna i tako... hm.. odlična!

Što se mene tiče crumble ima sve što bi jedan kolač trebao imati. Sadrži voće, kiselkast je i sočan, a istovremeno hrskav. Bolje može jedino kad se na njega još nabaci kuglica finog sladoleda od vanilije.
 Kako su mandarine zavladale stalno ih imamo doma u posudi s voćem tako da nije bilo dvojbe što ubaciti u ovaj kasno nedeljni crumble.

Odokativno sam smiješala mandarine, bademe, zobene i med i uskoro se zamamni slatki miris širio našim malim stančekom. Porcija je bila taman za dvoje, onako ispod dekice pred telkom dok peć tu i tamo zapucketa, a vani hladnoća štipka za obraze.

Crumble s mandarinama i bademima

5 mandarina
2 velike žlice meda
2 velike žlice krušnih mrvica
sok i korica pola limuna
1 mahuna vanilije/ žličica arome vanilije/  1 vanilin šećer

100 g badema
2 velike žlice meda
60 g maslaca
200 g sitnih zobenih pahuljica

listići badema

Manja vatrostalna zdjelica (veličine desertnog tanjura)

Mandarine oguliti i filetirati odnosno s kriški oguliti bijelu opnu.  Posložiti ih na dno posude, preliti medom (ili šećerom), dodati vaniliju (sjemenke jedne mahune ili neku od alt. opcija) , naribanu koricu jedne mandarine te koricu i sok polovice limuna, ako ne volite kiselo smanjite ili potpuno izbacite sok limuna. Svemu dodajte još dvije žlice krušnih mrvica.

Bademe usitniti sjeckanjem ili drobljenjem (npr. batom za meso) izmiješati ih s medom, zobenim pahuljicama i maslacem. Pstima nadrobiti male hrpice preko mandarina. Na kraju sve pospipati listićima badema.

Peći na 200 C oko 20 min odnosno dok bademi na vrhu ne poprime boju.

srijeda, 8. listopada 2014.

Ahoj! / Bramborak - slana palačinka s krumpirom


Odavno gajim simpatije prema Česima i njihovoj kulturi jer maju neku luckastu, zaigrano prpošnu crtu vrijednu divljenja. Sve je krenulo s crtićima i dječim filmovima da bi se kasnije nastavilo s knjigama i meni najdražim filmskom formom: češkom komedijom.

Ako dosad niste imali priliku gledati, svakako pogledajte barem jednu, a možda je najbolje da to učinite već ovaj tjedan jer trenutno traje 21. Tjedan čeških filmova koji nudi sve najbolje iz češke kinematografije iz 2013. i 2014. godine.

Možete očekivati osebujne likove, živahnu radnju i smiješak po izlasku iz kina. :)

Za potpuni doživljaj poslije filma se počastite nekom dobrom češkom pivom uz koju će super pasati i tradicionalna češka palačinka s krumpirom - bramborak. Riječ je o palačinki u slanoj verziji i za razliku od ostale češke hrane  nije slatkast. Sastojci ga čine prilično zasitnim pa vrlo lako može biti i obrok za sebe.


Bramborak

600 g naribanog krumpira (oni najsitniji noževi na ribežu)
1.5 dcl vrućeg mlijeka
1 cijelo jaje
150-200 g glatkog brašna
sol
papar
3-4 češnja češnjaka
ulje

Krumpir ogulite, naribate te ocijedite višak tekućine. Prelijte ga vrućim mlijekom i dodajte mu jaje, začine i sitno nasjeckan češnjak. Svemu polako sipajući i miješajući dodajte brašno. Smjesa mora biti kao za palačinke ili mrvicu gušća.

Na vruće ulje stavite malo smjese, poravnajte u palačinku i pecite par minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju s obje strane. Ocijedti od viška masnoće na papirnatom ubrusu.

Bramborku odlično pristaju dodaci poput sitno sjeckanog luka, češnjaka, vrhnje/jogurt, šalša..

subota, 4. listopada 2014.

Ljubaf kakve nema / Pseći kolačići



Danas je Svjetski dan zaštite životinja pa tim povodom slijedi jedan receptić za naše najmilije lajavce, radi se o homemade psećim poslasticama.

Ponosni sam frend i cimer jednog  pese blese kojeg smo udomili prije malo manje od tri godine i bila je to nedvojbeno najbolja odluka u životu. Mogla bih o njemu i svim prednostima druženja s njim pričati/pisati satima.

Ako imate psa znate kako je to. Divni su! A ako razmišljate o psu i treba vam malo veselja, ljubavi i radosti ( a svima nam treba, zar ne?) udomite psa. Slijedi vam zdraviji i ispunjeniji život u kojem ćete svakodnevno uživati na svježem zraku, biti obasipani pažnjom (pogotovo kad držite neku hranu :) ) i imati svog vlastitog antistres terapeuta. :)



Ubacujem propagandni program  između dvije fotke - udomite umjesto kupnje - udomljavanjem spašavate dvije životinje. Životinju koju ste udomili i životinju koja će s ceste doći na njeno mjesto.



Pseći kolačići

2 1/2 šalice mekanih zobenih pahuljica ili zobeno brašno (ili obično, ako ne smeta psu)
1 jaje
2-3 usoljena inćuna (ili kockica za juhu)
1/2 do 1 šalice mesa
prstohvat soli
1/2 šalice vruće vode

Zobene pahuljice u blenderu usitnite do brašna. Možete koristi i kupovno zobeno brašno, ali je ono dosta skupo. Naravno, možete ga i zamijeniti i običnim pšeničnim, no ja se vodim logikom da je zob super jer ako konji izrastu tako lijepi od zobi, mora da je supersonična.

Nakon zobi usitnite i meso, ja sam ubacila ficleke piletine i teletine od mesa koje sam pripremala za naše obroke (znači ne mora biti šnicla ko s reklame :) ) i inćune koje ste prethodno oprali od viška soli. Umjesto inćuna može ići i kockica za juhu (goveđa, kokošja) za dodatnu aromu.

Svemu dodate još prstovat soli, jedno cijelo jaje i pola šalice vruće vode.

Smjesa će biti ljepljiva pa je žličicom ili špricom premjestite na pleh u malim hrpicama.

Peče se pola sata na 150C.