nedjelja, 30. studenoga 2014.

Med medeni / Medenjaci



Ju ju! Još malo... Ugođaj je već tu.. tisuće lampica za bajkoviti ugođaj, mirisi slatkastih začina u zraku, malo veseliji i radosniji ljudi (možda zbog kuhanog vina?)...

Volim ovo doba godine. Svi ga vole, vjerujem čak i najveći mrgudi :)

Prva adventska svijeća je upaljena i lampice su na prozoru (pssst... nemojte nikome reći, ali bile su tamo cijele godine) što znači da je vrijeme da se umijese medenjaci.

 Medenjaci koje sam radila su oni tvrdi, oni koji kad ih izvadite iz pećnice budu toliko tvrdi da prvo pomislite kako nešto nije u redu s njima, ali... baš ti medenjaci s vremenom postaju sve mekši da bi se kroz neko vrijeme jednostavno topili u ustima. Zato se i rade u ovo doba, do Božića su savršeni :)

Inače obožavam i one proštenjske, starinske medenjake koji su poput nekog biskvita, no ovaj recept mi se pokazo odličnim zbog nečeg drugog. Naime, u zadnjih par godina imam svoju malu tradiciju... izrađujem kućice od medenjaka. Gradim ih od ovih medenih kesića koje povezujem smjesom od šećera i bjelanjka, a na kraju dolazi najslađi dio, ukrašavanjem bombončićima i šarama... Lako je navući se, kad napraviš prvu dolaze nove i nove ideje i tako svake godine, a s ovim receptom sam sigurna da ću ih napraviti baš kako sam zamislila,

Ovogodišnje kućice su u mini izdanju. Nekako ih s vremenom samo smanjujem, prva je bila veličine kutije za cipele s krvom, a ovogodišnje su pa... male, onako dosta male.. za okačiti na šalicu :)



No, da se vratim medenjacima.. imam već duže vrijeme genijalan rezač za keksiće pa sam ga danas iskoristila i napravila turu medenjaka u obliku keksića koji će biti tu da nas uveseljavaju tijekom prosinca.. svaki sa svojom porukom... Rezač je genijalan jer reže keksiće koji se također mogu objesiti na šalicu čaja,  kuhanog vina ili toplog kakaa... A što čovjeku treba više od malo toplog napitka s ljupkim keksićem? :)

Jedan za dobro jutro...


Jedan da podsjeti da trebamo uživati prosincu, u zimi, u životu :)



U nastavku slijedi recept za medenjake, a u sljedećm postu ću napisati par redaka o izradi kućica od medenjaka i na što treba paziti prilikom izrade. Do tada još malo fotkica medenjaka s porukom.

Ljubav je svuda oko nas...



Treba iskoristiti svaku priliku da  voljenoj osobi pokažeš koliko ju voliš...



Medenjaci


900 g glatkog brašna
125 g šećera
370 g meda
50 g maslaca
3  cijela jaja
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 velika žlica začina za medenjake

Glazura:

1 bjelanjak
250 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna

U brašno prvo dodati suhe sastojke pa umiješati med, maslac i jaja te umijesti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju te pustiti da se odmori na hladnom pola sata. Nakon toga ga razvaljati na pobrašnjenoj površini 3 do 4 mm debljine i rezati u željeni oblik. Složiti na lim obložen papirom za pečenje te peči na 180 C oko 15 min.

Za glazuru miskati bjeljanjak na najmanjoj brzini dok ne nastane snijeg, ne smije biti prečvrst pa polako, u par navrata dodavati šećer u prahu dok se ne potroši cijela količina, a pri kraju dodati i limunov sok. Bilo bi dobro prosiijati šećer kako bi se izbjegle grudice. Glazura je gotova kad dobijete čvrstu, čvrstu smjesu što ćete prepoznati po tome što će pružati otpor dok je miksate, a i zadržavat će oblik.

Ako planirate šećernom glazurom premazivati veće površine poput krova kućice ili cijele medenjake, odvojite si dio smjese prije nego što dodate sav šećer, dok je dovoljno gusta, ali još donekle razmaziva. Izgledati će ljepše i biti će jednostavnije raditi s njom.



Nema komentara: