utorak, 9. prosinca 2014.

Veselje / Kućicokuglice



Ovaj post spada u rubriku veselje i imam jako dobar povod! Od jučer se čitamo i na Dobroj hrani čemu se zaista radujem. Prvi post je već tamo pa virnite na tu finu stranicu. :D

Također, u ovom postu nema recepta već par sugestija kako da što jednostavnije izgradite svoju kućicu od medenjaka prema receptu iz prethodnog posta. Malu, veliku, za šalicu... nije bitno.. važno je da na kraju stoji i da vi uživate u gradnji. Naravno, u društvu je zabavnije, pogotvo ako vam pomognu male ručice.

Dakle kućice...

Kao što sam prethodno napisala svake godine radim sve manje verzije, a za ovu godinu sam ih odlučila smjestiti u kuglice te tako napraviti jestive i malo drugačije dekoracije. Prvotni plan bio je ubaciti ih u staklene teglice, no na kraju su se platične kuglice iz hobby dućana pokazale zgodnijima.



I to je moja prva sugestija... prije nego što krenete s pečenjem razmislite koliko će biti velika, gdje ćete je držati i na čemu će stajati. Naša prva kućica je ponosno, ali nepraktično zauzimala pola stola u blagavaoni. :)

Zatim slijedi najbitniji dio, projektiranje! Na papiru iscrtajte i izrežite stranice kućice. Preporučam papir s kvadratićima i da si na svaku stranicu zapišete što predstavlja. Naravno, možete i skinuti već gotove nacrte s interneta, no probajte sami, zabavnije je.

Provjerite još jednom jeste li sve dobro isplanirali, npr. jesu li mjere ok, jeste li uzeli u obzir debljinu tijesta u odnosu na papir, kako sve to funkcionira u prostoru... Ako je sve ok, stranice se mogu rezati.



Kod rezanja je bitno da ne vučete nož, nego njime prolazite kroz tijesto što okomitije. Ako vučete nož riskirate da vam pri kutevima tijesto ide ukoso, što će vam kasnije raditi probleme prilikom ljepljena stranica. U ovom slučaju super vam može poslužiti, ako imate, nož-kotačić za rezanje pizze.

Također, jako je bitno da izrežete sve što bi finalna kućica u vašoj viziji trebala imati. Ako ima prozore ili vrata, sad ih morate izrezati.

Prozor u obliku srca.
Kad ste gotovi s rezanjem provjerite jesu li sve stranice na broju i jesu li sve ravno izrezane. Još jednom provjerite jesu li svi prozori, vrata i sl. izrezani i ako je sve ok slijedi pečenje.

Za kućicu iz prethodnog posta, onu koju možete objesiti na šalicu trebate izrezati dvije prednje stranice, umjesto prednje i stražnje.



Kad se medenjaci ohlade na redu je ljepljenje. Bez brige, i vaša kućica će stajati :)

Odaberite dvije stranice u paru npr. bočne i na rubove im nanesite šećernu glazuru te ih priljepite s prednjom i zadnjom. Nemojte stavljati glazuru na rubove svih stranica, znači na bočnu i prednju pa onda tako spajati jer će duže trebati da se sve osuši i veća je vjerojatnost da će vam stranice negdje kliznuti. Dovoljno je da se glazura stavi samo na jednu stranicu na koju onda lijepite stranicu bez glazure.

Glazura se brzo suši i za čas ćete imati kućicu koja stoji, a kad se u potpunosti osuši (za nestrpljive, tu je fen), slijedi najzabavniji dio... dekoriranje. Meni su se najpouzdanijim pokazali ukrasi od šećera.. posipi, konfeti i sl., gumeni bomboni i naravno orašasti plodovi te začini poput kore cimeta, anisa i sl. Karamele i slični bomboni se mogu otopiti zbog vlage u zraku ili tijekom dužeg stajanja pa ih izbjegavajte. Isto je s čokoladom.

Kad ste već uspjeli doći do dekoriranja dajte si oduška, zaslužili ste. A i Božić će... slobodno pretjerujte!






Nema komentara: