subota, 20. prosinca 2014.

Još malo... / Kokos tortice



Mama ima prijateljicu, tetu Ljubicu, a teta Ljubica peče najfinije i najljepše kolače. Što god da smo njeno kušali uvijek smo se oduševljeno divili i tražili repete i recepte.

Ove kokos tortice su njezin receptić, odnosno ona ga je otkrila, a mama zapisala, još u doba kad je internet bio nepoznanica, a recepti su se tražili u novinama i na ambalaži proizvoda za pripremu. Ovaj konkretno je s jednog njemačkog praška za pecivo i neodoljivo spaja omiljene sastojke u prefini keksić koji će vam se topiti u ustima ostavljajući trag kokosa, čokolade, ruma, marmelade od marelice i zerice limuna.



Orginalno se spajaju dva okrugla keksića s tim da gornji ima rupu u sredinu, ali ja ih uvijek radim za Božić pa su mi zvijezdice zgodnije.

Prepisujem recept ravno iz teke pod rubrikom 'teta Ljubica' :)



Kokos tortice

Tijesto:

20 dag brašna (glatko)
1 čajna žličica praška za pecivo
8 dag šećera
1 vanilin šećer
ribana korica 1 limuna
1 cijelo jaje
15 dag maslaca
10 dag kokosa

Fila

15 dag čokolade za kuhanje
4 velike žlice kiselog vrnja
2 čajne žličice ruma
1 velika žlica kokosa

Još:

4 velike žlice marmelade od marelica
10 dag kokosa

Brašnu dodati suhe sastojke, limunovu koricu, maslac narezan na tanke listiće i cijelo jaje te umijesiti tijesto dok se ne prestane lijepiti za posudu. Umotati ga u prozirnu foliju i pustiti u frižideru da se hladi barem sat vremena.

Razvaljano tijesto rezati na debljinu 3-4mm, stavljati na pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 C 12 do 15 min, dok ne dobe lijepu boju. Pazite da imate jednak broj gornjih i donjih dijelova.

Za filu čokoladu otopiti na pari i dodati joj rum, vrhnje i kokos te sve promiješati dok se ne dobije jednolična smijesa.

Kad se keksići ohlade na donji dio žličicom razmazati filu od čokolade, a gornji dio namazati tankim slojem marmelade od marelica i umočiti u kokos te ih na kraju spojiti.

Kao i svi prhki kolačići ovi su najfiniji nakon dan, dva stajanja.

Nema komentara: