srijeda, 8. listopada 2014.

Ahoj! / Bramborak - slana palačinka s krumpirom


Odavno gajim simpatije prema Česima i njihovoj kulturi jer maju neku luckastu, zaigrano prpošnu crtu vrijednu divljenja. Sve je krenulo s crtićima i dječim filmovima da bi se kasnije nastavilo s knjigama i meni najdražim filmskom formom: češkom komedijom.

Ako dosad niste imali priliku gledati, svakako pogledajte barem jednu, a možda je najbolje da to učinite već ovaj tjedan jer trenutno traje 21. Tjedan čeških filmova koji nudi sve najbolje iz češke kinematografije iz 2013. i 2014. godine.

Možete očekivati osebujne likove, živahnu radnju i smiješak po izlasku iz kina. :)

Za potpuni doživljaj poslije filma se počastite nekom dobrom češkom pivom uz koju će super pasati i tradicionalna češka palačinka s krumpirom - bramborak. Riječ je o palačinki u slanoj verziji i za razliku od ostale češke hrane  nije slatkast. Sastojci ga čine prilično zasitnim pa vrlo lako može biti i obrok za sebe.


Bramborak

600 g naribanog krumpira (oni najsitniji noževi na ribežu)
1.5 dcl vrućeg mlijeka
1 cijelo jaje
150-200 g glatkog brašna
sol
papar
3-4 češnja češnjaka
ulje

Krumpir ogulite, naribate te ocijedite višak tekućine. Prelijte ga vrućim mlijekom i dodajte mu jaje, začine i sitno nasjeckan češnjak. Svemu polako sipajući i miješajući dodajte brašno. Smjesa mora biti kao za palačinke ili mrvicu gušća.

Na vruće ulje stavite malo smjese, poravnajte u palačinku i pecite par minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju s obje strane. Ocijedti od viška masnoće na papirnatom ubrusu.

Bramborku odlično pristaju dodaci poput sitno sjeckanog luka, češnjaka, vrhnje/jogurt, šalša..

Nema komentara: