četvrtak, 28. kolovoza 2014.

Think pink! / Čokoladni kolač s ciklom

Stisni play za sreću.


Ovih dana intenzivno razmišljam o sreći.

Na sreću, zaključila sam da sam sretna na dnevnoj bazi.

Ključ je u malim radostima.

(Poput šećernih srčeka i zvijezdičavih konfeta. Ili ježa kojeg si usmjerio na pravi put. Razgovor s frendovima koje nisi dugo vidio. Maštanje o savršenom domu. Nova majica na pandu. Izlet u Liku. Bd-ovi žuti ručkovi jer je otkrio kurkumu. Skok u dalj koji je ispao 'buć' u vodu mog pese blese.)

Među nijansama sive kojima nam je obojan život sve jasnije razabirem ružičastu. Valjda je to došlo s godinama. Pomaže i puštanje svih onih koji navlače olovne oblake nad mojim ružičastim očalama dok ih  polako mijenjam s onima koji ne vide granice u svojim snovima, a sanjaju budni.

Treba vidjeti i oku nevidljivo, treba riskirati.

(Tko bi rekao da cikla - ta neugledna, korjenasta biljka, doduše prekrasne boje i brojnih nutritivnih vrijednosti može tako lijepo funkcionirati i u kolačima?!)

Dakle, uzmeš ono što imaš (ciklu), malo promisliš (klasična salata ili nešto novo), istražiš (vau, postoji čokoladna torta s ciklom!) i riskiraš (recept je dolje).  Jednom mora upaliti (dobiješ super sočan čokoladni biskvit/kolač).

Koji je vaš ključ za sreću?



Čokoladni kolač s ciklom

250 g kuhane cikle, usitnjene

1/2 žličice arome vanilije (ili 1 vanilin šećer)

300 g šećera (ja sam smanjila šećer na 200 g i dodala 3 jušne žlice domaćeg pekmeza od šljiva)

250 ml ulja

3 cijela jaja

225 g oštrog brašna

6 žlica kakaa

1 prašak za pecivo

prstohvat soli


Ciklu skuhati u vodi bez začina, oguliti i usitniti. Ja sam koristila štapni mikser, ali će biti ok i ako se nariba na ribež na one najsitnije rupice. Cikli dodati jaja, ulje, aromu vanilije i šećer (ili šećer + pekemez) te pjenasto umutiti.

U drugoj posudi izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol i kakako te postepeno miješajući dodati mokrim sastojcima.

Preliti u kalup obložen papirom za pečenje te peći na 180 - 200 C oko pola sata.

Orginalni recept potražite ovdje.

utorak, 19. kolovoza 2014.

Fini / Kukuruzni muffini s tikvicama




Moji prvi muffini. 

(Ako ne računam one gotove iz kutije).

Nisu mi nikad bili baš pretjerano napeti, no kolač koji u nazivu nosi 'fin'  mora imati neki potencijal. 

Razmišljala sam i  zaključila da je tomu tako jer dolaze pojedinačno u (lijepim) posudicama, vrlo su praktični i podržavaju bezbrojne kombinacije okusa, a tu je i cifrasto izdanje u obliku cupcakesa. 

Podsjećaju na male tortice i baš je djetinji gušt zagristi u sočni biskvit dok svaki puta iznova kombiniraš kako ga je najjednostavnije pojesti.

Da, definitivno postoji razlog za toliku popularnost.

Muffina sam se sjetila jer sam radila biskvit s nektarinama (o njemu nekom drugom prilikom) pa mi se recept učinio vrlo pogodnim za muffin verziju. Još nisam imala priliku isprobati kalup, a baš sam imala preslatke točkaste kalupiće... i tako je jedno vodilo drugome...

Proučila sam ponudu sastojaka u frižideru i zaključila da će biti slani. Ispekla sam jednu turu, shvatila da to nije to, napravila neke izmjene te došla do recepta koji je super jednostavan. 

I jako fin, no to prosudite sami.



 Kukuruzni muffini s tikvicama

1 šalica oštrog brašna
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica mlijeka
1/3 šalice ulja
1 čvrsti jogurt (180g)
1 cijelo jaje
1 tikvica, srednje veličine
1 paketić praška za pecivo
1 paketić sira ribanca (40g)
3 žličice šećera
2 žličice soli

*šalica je ona najobičnija, 2dcl





Izmiješate suhe sastojke, dodate mokre sastojke i izmiješajte u glatku smjesu. 

Tikvicu naribajte i rukama istisnete višak tekućine te je dodajte smijesi.

Napunite kalupiće za muffine do ruba, bolje je mrvicu ispod nego preko jer će se dignuti prilikom pečenja.

(Ja sam dodala i polovicu male kuglice mozzarelle u neke.)

Pećnicu zagrijte na 200 C i pecite oko 30 min. 

Ako ohlađenima muffinima dodate malo sirnog namaza i još pokoji dodatak dobit ćete slane cupcakese. :)


ponedjeljak, 4. kolovoza 2014.

Narančasta / Mmmileram torta s mmmarelicama

Narančasta.


Narančasta ima okus po naranči? Možda, ali ako se mene pita ima okus marelice i miriše na nevene.

Kažu da je narančasta boja energije, dobrog raspoloženja, kretanja i moram se složiti s time.

Ne bih je nikad svrstala u svoje omiljene boje, no po nečemu mi je posebna. Kad promatram žene oko sebe, odnosno njihovu pojavu dijelim ih na nezanimljive, zanimljive i narančaste. E sad... kad kažem narančaste ne mislim da nužno nose narančastu odjeću, frizuru, ili da su ginger tena, iako to često bude slučaj. Narančaste žene su one koje zrače neku posebnu energiju. Djeluju mi smireno i produhovljeno, ali u isto vrijeme pune života i neke razigranosti. Odjevni stil im je vrlo ženstven, većinom neobičan i s pomno biranim modnim dodacima pa uvijek odskaču u masi. Njihova ugodna vanjština im primjetljivo, ali nenametljivo ističe živahnu energiju. Sigurna sam da i vi poznajte bar jednu takvu ženu.



Isto su tako marelice 'narančaste' među voćem. Uvijek me iznova oduševe. Nenametljive, oku ugodne, na opip divno baršunaste, nježne i mekane. Odlične su sirove, a termički obrađene postaju još bolje! Savršeno izbalansiran slatko-kiseli okus lako će biti glavna zvijezda, no i u sporednoj ulozi će zablistati. Dokaz? Pojedite komad slavne čokoladne Saherice. Može li bolje od okusa koji poboljša okus čokoladne torte? :)

Ima li finijeg džema od domaćeg džema od marelice? Nema ako se mene pita. Džemanje palačinki, ili svježeg, toplog kruha uz čašu hladnog mlijeka su opravdano 'dječje radosti' trenutci. Tu su i knedle s marelicama... Mislim, šljive su zakon, ali marelice rasturaju!

A neveni? Jednom rječju čarobni.  Nevenova krema je nazmjenjiva njega za moje ruke tijekom zimskih mjeseci, a toliko je lijepa, slatka i mirisna da je voli i naš peso bleso. Jednom prilikom je i  pojeo trećinu pikse. Bio je sam doma te je sam uspio otvoriti piksu, i dalje nam nije jasno kako. :) Uvijek tako reagira na nju, kad namažem ruke stalno hoda za mnom i sav se ustrperi na miris...  ma znate kako to ide s pesima...

No, da se vratim na marelice.

Marelice i vanilija su jedan jako fini par pa sam iskoristila sezonu i napravila tortu s bezbroj lica. Meni je jedna od dražih torti i često je pravim. Govorim o popularnoj Mileram torti koja odlično nosi bilo koje godišnje doba, no ljeto je ipak pravo vrijeme za nju. Puno lagane, sočne kreme od milerama i pudinga s okusom vanilije te voće preko nje istovremeno će vas osvježiti i zasladiti. I da, mnogi će tražiti još... :)



Mileram torta 


Recept je s coolinarike,  jednostavan i bez mana te odobren s više strana pa ga ovdje samo prepisujem.

Tijesto
  
 25 dag glatkog brašna
 10 dag šećera
 1 paketić praška za pecivo
 1 paketić vanilin šećera
 8 dag maslaca
 1 jaje
Krema

 1/2 l mlijeka
 2 vrećice pudinga od vanilije (koristim Dolcela bourbon vaniliju)
 20 dag šećera
 80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
  voće
  preljev za tortu





Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta.Razvaljati ga i staviti u okrugli kalup (26cm) prethodno namazan maslacem ili obložen papirom za pečenje.

Skuhati puding prema uputama s gore navedenom količinom mlijeka i šećera i u još vruć umiješati mileram te sve skupa izliti na tijesto. Preko kreme naslagati voće, može svježe i iz kompota.





Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Kad se torta tek izadi iz pećnice malo je tekućasta, bez brige hlađenjem će se stisnuti.

 Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.  Ja u ovom slučaju nisam stavljala preljev jer je torta bila za 'kućnu upotrebu', a moj ukućan ne ljubi baš te preljeve pa sam samo premazala s malo ugrijanog meda.


srijeda, 30. srpnja 2014.

Smaragdni / Pureće rolice sa sirom i povrćem



Bio je to jedan običan tjedni ručak, onaj koji vam diktira ponuda u trgovini.

Hodala sam trgovinom i gledala svoja posla, a onda me je pogledao on. Odskakao je od ostalih i stršao u svojoj različitosti. Morala sam ga primjetiti, pogledati, zagledati se u nj. Bilo je nešto u njegovom tenu, neodoljivo privlačno, pomalo egzotično i vrlo,vrlo dražesno.

Pričam o siru.

Među svim bljedunjavim primjercima stajao je i taj veliki kolut gaude s pestom. Sir svijetlo zelene boje s tamno zelenim točkicama, prelijepe zelene nijanse. Nazvala sam ga Smaragdni i naravno kupila.

Okus je fin,  pesto odnosno bosiljak daje dašak svježine, ali to je prije svega jedan vizualno jako lijep sir. Nazovite me površnom, no tako je.

Nakon što sam  mu se dovoljno nadivila, nemilosrdno smo ga pojeli.

Bio je tu pokoji šareni sendvič sa sirom...


...a ostalo sam zamotala u puretinu i svemu dodala malo sezonskog povrća kako bi se purica opustila u sokovima te od uštogljene sirovine postala jedan solidno sočan komad.




Pureće rolice sa sirom

Za dvoje:

0.5 kg bijelog mesa (puretina, piletina)
2 veća paradajza
10ak cherry rajčica (ili komadići običnog paradajza)
1 veći luk
1 paprika
2 češnja češnjaka
4 manja do srednja krumpira

začini: sol, papar, slatka paprika, češnjak, majčina dušica, origano, bosiljak.... ili što god vas veseli.

sir - ne zaboravite sir, ako nemate gaudu s pestom dodajte malo bosiljka, suhog ili svježeg samo neka se zeleni.


Bijelo pureće meso razrežete na tanke šnicle te ih malo istučete i začinite solju, paprom i crvenom slatkom paprikom.

Na svaku šniclu na sredinu stavite naribanog sira i par komada prepolovljenih cherry rajčica. Meso zamotate u rolicu i pričvrstite čačkalicom. Tako će paradajz iznutra 'hidratizirati' miss puricu.

Kratko popržite na naglo, na  malo ulja te stavite pokriveno sa strane.

U istoj posudi izdinstajte na trakice narezan luk i papriku, dodajte na male kockice oguljeni i nasjeckani paradajz te podlijte s malo vode ili još bolje temeljcem. 

Dodajte i na sitno nasjeckani krumpir. Naravno, mogu i veći komadi, ali ovako je prije gotovo.

Ponovno ubacite rolice da se sve skupa dinsta. Povremeno lagano miješajte i po potrebi podlijevajte. Pred kraj začinite. Ja sam stavila sol, papar, malo mljevene slatke paprike, češnjak, origano, majčinu dušicu i još malo bosiljka.

Gotovo je kad je krumpir dovoljno kuhan.



četvrtak, 24. srpnja 2014.

Nepredvidljiva sreća / Vrganji na jastučiću od palente




Ljeto je nepredvidljivo, nikad ne znaš što te čeka. Isto je s vrganjima, barem u mojem slučaju.

Na GO sam. Toliko čekanih dva tjedna slobode munjevito prolazi i dok pokušavam što bolje organizirati vrijeme kako bih stigla sve što sam zamislila, vrijeme leti i ubrzo će GO stajati za 'game over'.

Prvih tjedan dana bd i ja smo bili na Ohridu i kako moje oduševljenje novim iskustvom ne staje, htjela sam napisati post o tome, no posve neočekivano su se dogodili vrganji. E sad... ne znam kakve ste vi sreće kad krenete u potragu za gljivama i jeste li ih ikad tražili, ali u mojoj familiji postoji taj običaj gljivarenja i iako se naši uspjesi broje u komadima umjesto u kilama, užitak je neprocjenjiv..

Kako smo mnoge vikende i praznike proveli u ujinoj kući na obroncima Medvednice, sa šumom na stotinjak metara od kuće posve nam je normalno u sezoni zaviriti ima li možda koji vrganj. Kažem možda jer ih zna biti, ali toliko rijetko i u toliko malim količinama da je pronaći vrganj prava sreća. Daklem, ne možemo računati na njih, ali se jako radujemo ako ih bude. Srce i smješak zatitraju svaki put kad u šumskom prostranstvu uspijemo ugledati debeljuškastu gljivu koja se savršeno uklopila u okoliš.

Dio tog pronađenog blaga pojedemo odmah, a dio posušimo u najdivnije, aromatične listiće.


 
Naravno, nekad jednostavno kupimo vrganje, no tim jelima uvijek fali onaj 'ponosni' šmek. Od toga su jedino tužnije instant  mješavine iz vrećica. :)

Ove godine se dogodilo čudo. Valjda zbog ovog toplo-kišno-sunčanog vremena.  Prvi dan sam se s malim lajavim prijateljem prošetala do šume i odmah paf... tri komada. Doduše, dva i pol jer su jednog puževi već malo gricnuli, ali ovo je lovačka priča pa ću na kraju zbrojiti tri. Kako nisam ponijela nikakvu košaricu (nadam se da znate da se gljive ne beru u najlonske vrećice) putem do kuće su i susjedi imali priliku vidjeti kakva me sreća snašla. :D



Drugi dan sam ponijela košaricu i hodajući prema šumi razmišljala sam kakve su mi šanse. Iščekivanje i kockarsko nadanje izmiješali su se s ljepljivim osjećajem sparine, a to je dobar znak. I tako bijaše. U mojoj košarici ubrzo se našlo pet primjerka. Jednom rječju PU! Dvjema riječima, preveliko uzbuđenje! To mi se nije dogodilo od ne znam kad! Oh! Aaaaa! Šta ću s njima!? Jeeeeej!

Putem nazad sam bila toliko vesela da mi je u jednom trenutku ispala košarica iz ruku. :D

Na kraju su veći primjerci završili na sušenju za najfiniju od svih juha, domaću juhu sa sušenim vrganjima, a od manjih sam pripremila spoj dva jednostavna jela koja se u ovoj kombinaciji baš fino nadopunjuju.



Vrganji s jajima na jastučiću

palenta
vrganji (ovisi koliko sreće imate ;)
jaja
kiselo vrhnje
malo češnjaka
par listića peršina
malo soli
malo papra

Količine odredite sami, vodite se time da je gotovo jelo prilično zasitno.

Šumske gljive su dosta delikatne pa pripazite sa začinima i nemojte ih previše termički obrađivati jer  se okus vrlo lako izgubi.

Skuhajte malo gušće žgance koje potpom izlijete u tepsiju ili kalup da se ohlade i stisnu.

Od vrhnja, češnjaka, peršina, papra i soli napravite umak koji pustite da malo odstoji da se okusi prožmu. Pripazite s češnjakom, treba samo malo da se lagano osjeti i da ne nadvlada okus vrganja.

Kad su se žganci ohladili narežite ih na male kvadrate i lagano popržite na grill tavi. Trebaju dobiti lijepu koricu. Pospite ih s mrvicu sušene crvene slatke paprike, također pripazite da ne pretjerate.

Ako želite i volite spoj okusa gljiva i luka sad možete ubaciti luk tako da ga nakratko popržite i složite na grilane žgance, također pripazite na količine.

Vrganje narežite na ploške, ali ne pretanke. Umutite jaja s malo soli. Na maslacu na kratko popržite vrganje pa ubacite jaja i izmiješajte. Nemojte predugo termički obrađivati, tek toliko da jaja ne budu sirova.

Jaja i vrganje rasporedite po grilanim žgancima. Dodajte malo umaka s vrhnjem.

 U slučaju da nemate vrganja ili niste imali sreće probajte sa šampinjonima ili bukovačama.

utorak, 8. srpnja 2014.

Plava / Kolač s borovnicama i palentom


Plava hrana. Borovnice. Blueberries. Bluesberries. Blues.

Post ukratko.

Razmišljala sam o plavoj hrani. Nema je mnogo. Ja sam se sjetila samo borovnica, šljiva i grožđa-izabele.

Imamo i plavu ribu te plave sireve, no to je malo nategnuto.

Na kraju sam se odlučila za borovnice jer su mi neodoljive. Izgledom, okusom i mirisom. Podsjećaju me na najbolji voćni slatkač, sokić u vrećici kao nezaobilazni detalj školskih izleta i najsuperkul strip - Borovnicu

Jel' kužite sad moju vezu između bluesa i borovnica.. Pročitajte opet gornji pasus, samo upalite svoj imaginarni blues soundtrack, dovoljno je malo gitare i usna harmonika... jel' i vi osjećate čežnju za bezbrižnim danima i neopterećenom glavom? Za onim vremenom kad vas nije hvatao nedeljni blues ili blues od svakodnevnice; jedino blues zbog neuzvraćene prve ljubavi..

To je magija bluesa... U bluesu tuga ima smiješak na licu, a čežnja neodoljiivu privlačnost.

I sad skroz skrenuh s teme...

Bila sam baš ponosna na sebe kad sam igrom riječi došla do Blues berries. Odlučila sam da ću jednom, kad u drugom životu budem imala sluha imati band koji će se tako zvati. Onda mi je gugl pokvario veselje, naime takav band, naravno već postoji. I sviraju blues. :/

Nakon otkrića bila sam pomalo blue, no ovo me oraspoložilo.


Slikica je posuđena s neta.


... i otfrljila si  'great big woman' Candye Kane i njenu Work what you got te ispekla kolač inspiriran bluesom i američkim jugom.

(upali imaginarni soundtrack)  Nije gugl uvijek loš -Tn-tn-n-n-   nije..nije. Tn-tn-n-n-.



Kolač s borovnicama i palentom

1 šalica palente
1 šalica brašna ( ja sam stavila oštro)
1/2 šalice šećera
1 paketić praška za pecivo
1 mala žličica soli
2 jaja
2/3 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja
2 šalice borovnica

Upalite pećnicu da se zagrije na 200 C.

Suhe sastojke dobro izmiješajte. Dodajte im jaja, mlijeko i ulje i dobro izmiješajte. Prelijete u lim, onaj veličine pola pećnice. Preko kolača posipajte borovnice i malo protresite da potonu.

Peče se oko 25 do 30 minuta.

Orginalni recept možete vidjeti ovdje.

Ova kombinacija palente i voća mi je otkriće, jedino mislim da ću sljedeći puta još vrući kolač preliti s malo mješavine limuna, šećera i vode za mrvicu više sočnosti.

Dobro je i što se teško može pretjerati s borovnicama, tako da ako vam odgovara puno voća u biskvitu, samo naprijed, neće se razmljackati.

Ako volite zlevanku ovaj kolač će vam se sigurno svidjeti, a mislim da bi se malo milerama ili svježi sir u sredini također odlično uklopili.

petak, 4. srpnja 2014.

Riba ribi... / Pašteta od tune




... daje okus :)

Koliko ovo ljetno vrijeme mami van, toliko se stajanje i kuhanje pored vrućeg špareta čine manje zabavnim pa čovjek poželi pojesti nešto na brzinu.

Jedan od najdražih takvih brzopoteznih gableca mi je kruh s paštetom i hladan paradajz. Kako su kupovne paštete odavno passe (s razlogom) tražila sam idelanu kućnu verziju tuna paštete i nakon dosta isprobavanja sam došla do ovog recepta.



Ono što mi se kod njega sviđa je što se riba stvarno osjeti i što nema za moj ukus nepotrebnih dodataka poput maslaca ili majoneze.

Kao što naslov kaže riba ribi daje okus pa su tako mojem receptu tuna i slani inćuni ili slane srdele baza u koju onda pored malo ulja dodajem začine i to je to. Nema nepotrebnih detalja, uz dobru sjeckalicu/mikser krajnje  je jednostavno.

Od pripreme do mazanja treba ravno pet minuta.

Dobro, deset... jer treba narezati i  paradajz.

Preporučam hladan, ravno iz frižidera, serviran na pet P* način. :)

*ploška prpošno prebačena preko premaza



Pašteta od tune

dvije veće konzerve tune s uljem
par slanih srdela ili inćuna

moji dodaci:

pola male žličice senfa
mala žličica koncentrata rajčice (ili sušenih rajčica, a može i kečap)
par kapara
malo tabasca
prstohvat majčine dušice
prstohvat origana


Tunu prebacite iz konzerve u posudu za sjeckanje i dodajte joj ulje iz jedne konzerve, ulje iz druge sačuvajte ako će trebati dodati. Naravno, zamjene npr. maslinovim uljem su dobrodošle.

Zatim dodajte 1 slani inćun/srdelu pa izmiksajte, probajte i po vlastitom ukusu dodajte još. Meni je jedna i pol srdela taman, dvije su mi već na granici preslanog, ali to ravnajte po sebi.

Dodajte ostatak začina, ja se u ovom receptu uglavnom vodim filozofijom manje je više. Koncentrat rajčice/sušene rajčice dodajem za kiselkastost (jel' se tako kaže?), sa senfom mi je bolje nego bez, ali jako treba paziti na količinu jer lako prevlada. Kapare i tabasco mi super pašu, a 3-4 kapi tabasca, odnosno kapara su moje mjere.

Ako vam djeluje da nije dovoljno mazivo dodajte još mrvicu ulja.

Može se čuvati u frižideru par dana.

I obavezno probajte sa svježim paradajzom!!