ponedjeljak, 4. kolovoza 2014.

Narančasta / Mmmileram torta s mmmarelicama

Narančasta.


Narančasta ima okus po naranči? Možda, ali ako se mene pita ima okus marelice i miriše na nevene.

Kažu da je narančasta boja energije, dobrog raspoloženja, kretanja i moram se složiti s time.

Ne bih je nikad svrstala u svoje omiljene boje, no po nečemu mi je posebna. Kad promatram žene oko sebe, odnosno njihovu pojavu dijelim ih na nezanimljive, zanimljive i narančaste. E sad... kad kažem narančaste ne mislim da nužno nose narančastu odjeću, frizuru, ili da su ginger tena, iako to često bude slučaj. Narančaste žene su one koje zrače neku posebnu energiju. Djeluju mi smireno i produhovljeno, ali u isto vrijeme pune života i neke razigranosti. Odjevni stil im je vrlo ženstven, većinom neobičan i s pomno biranim modnim dodacima pa uvijek odskaču u masi. Njihova ugodna vanjština im primjetljivo, ali nenametljivo ističe živahnu energiju. Sigurna sam da i vi poznajte bar jednu takvu ženu.



Isto su tako marelice 'narančaste' među voćem. Uvijek me iznova oduševe. Nenametljive, oku ugodne, na opip divno baršunaste, nježne i mekane. Odlične su sirove, a termički obrađene postaju još bolje! Savršeno izbalansiran slatko-kiseli okus lako će biti glavna zvijezda, no i u sporednoj ulozi će zablistati. Dokaz? Pojedite komad slavne čokoladne Saherice. Može li bolje od okusa koji poboljša okus čokoladne torte? :)

Ima li finijeg džema od domaćeg džema od marelice? Nema ako se mene pita. Džemanje palačinki, ili svježeg, toplog kruha uz čašu hladnog mlijeka su opravdano 'dječje radosti' trenutci. Tu su i knedle s marelicama... Mislim, šljive su zakon, ali marelice rasturaju!

A neveni? Jednom rječju čarobni.  Nevenova krema je nazmjenjiva njega za moje ruke tijekom zimskih mjeseci, a toliko je lijepa, slatka i mirisna da je voli i naš peso bleso. Jednom prilikom je i  pojeo trećinu pikse. Bio je sam doma te je sam uspio otvoriti piksu, i dalje nam nije jasno kako. :) Uvijek tako reagira na nju, kad namažem ruke stalno hoda za mnom i sav se ustrperi na miris...  ma znate kako to ide s pesima...

No, da se vratim na marelice.

Marelice i vanilija su jedan jako fini par pa sam iskoristila sezonu i napravila tortu s bezbroj lica. Meni je jedna od dražih torti i često je pravim. Govorim o popularnoj Mileram torti koja odlično nosi bilo koje godišnje doba, no ljeto je ipak pravo vrijeme za nju. Puno lagane, sočne kreme od milerama i pudinga s okusom vanilije te voće preko nje istovremeno će vas osvježiti i zasladiti. I da, mnogi će tražiti još... :)



Mileram torta 


Recept je s coolinarike,  jednostavan i bez mana te odobren s više strana pa ga ovdje samo prepisujem.

Tijesto
  
 25 dag glatkog brašna
 10 dag šećera
 1 paketić praška za pecivo
 1 paketić vanilin šećera
 8 dag maslaca
 1 jaje
Krema

 1/2 l mlijeka
 2 vrećice pudinga od vanilije (koristim Dolcela bourbon vaniliju)
 20 dag šećera
 80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
  voće
  preljev za tortu





Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta.Razvaljati ga i staviti u okrugli kalup (26cm) prethodno namazan maslacem ili obložen papirom za pečenje.

Skuhati puding prema uputama s gore navedenom količinom mlijeka i šećera i u još vruć umiješati mileram te sve skupa izliti na tijesto. Preko kreme naslagati voće, može svježe i iz kompota.





Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Kad se torta tek izadi iz pećnice malo je tekućasta, bez brige hlađenjem će se stisnuti.

 Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.  Ja u ovom slučaju nisam stavljala preljev jer je torta bila za 'kućnu upotrebu', a moj ukućan ne ljubi baš te preljeve pa sam samo premazala s malo ugrijanog meda.


Nema komentara: