Doslovno.
Ako već nemate svoj začinski kutak, probajte se upustiti u takvo mini vrtlastvo. U svakoj većoj trgovini možete naći svježe začinsko bilje koje onda samo presadite u neku zgodniju teglu, povremeno zalijete i uživate u beskrajnim kombinacijama i aromama. Praktičnost i kreativnost su zagarantirane, kao i neprocjenjiv osjećaj ubiranja plodova svog rada.
Naša stalna balkonska postava sačinjava majčinu dušicu, origano, bosiljak, vlasac, peršin, ružmarin i metvicu.
Uz standardne kombinacije poput vlasca sa svježim sirom, ružmarina uz pečenje ili peršina na nedjeljnoj juhici svako malo otkrivamo i neke nove omiljene kombinacije.
Meni je poslužio kao dodatak u malo modernijoj verziji pola, umjesto kiselog mlijeka. Kod nas doma pole inače jedemo s lukom i kiselim mlijekom, no danas su odjenule proljetno ruho.
Hladni umak sa začinskim biljem
1 kefir (veliko pakiranje ili još bolje domaći)
1 kiselo vrhnje
1 veći češanj češnjaka
po želji i vlastitom ukusu:
sol
papar
vlasac
majčina dušica
bosiljak
origano
peršin
Začinsko bilje isjeckati, dodati ostale sastojke, izmiješati i poslužiti.
Pole su možda i pomalo zaboravljeno jelo što je prava šteta, pogotovo sad u proljeće kad ima toliko mladog povrća i sveg divnog što se može sljubiti sa slatkim mladim krumpirom. Obzirom na jednostavnost pripreme i krajnji rezultat, pole su uz neku salatu zaista jako dobar izbor za jednostavan i brz ručak ili večeru.
Pole
Mladi krumpir treba oprati (ja sam ga i izribala sa žičanom spužvicom za suđe tako da se i korica može jesti), prerezati ga na polovice, začiniti solju i paprom, dodati komadić špeka i staviti u pećnicu na 200 C dok ne omekša, otprilike na pola sata.
Špekec sam nataknula na čačkalicu da glumi jedro pa krumpirići izgledaju kao mali brodići, odnosno ličke jedrilice kako smo im tepali. :) Za vegetarijansku verziju špek može zamijeniti komadić finog dimljenog sira. U tom slučaju ovo s jedrima neće upaliti. :)
Pečene pole sam servirala uz listiće mladog špinata i rotkvice, a umjesto špinata može bilo koja druga lisnata zelenjava. Preko svega ide umak sa začinskim biljem.
I da, sve je gotovo u pola sata.
Nema komentara:
Objavi komentar