nedjelja, 4. svibnja 2014.

Začini život / Umak sa začinskim biljem



Doslovno. 


Kad shvatite koliko je običan paradajz sos ukusniji nakon što mu dodate svježe ubranu majčinu dušicu i koliko je okus intenzivniji i življi sigurno ćete poželjeti isto svaki dan. Kako učestalo kupovanje svježeg začinskog bilja nije uvijek jednostavno (ni jeftino) umjesto pelargonija i sličnog balkonskog cvijeća na mom balkonu već nekoliko godina obitava začinsko bilje. S velikim ga veseljem u proljeće sadimo i koristimo gotovo cijelu godinu.

Ako već nemate svoj začinski kutak, probajte se upustiti u takvo mini vrtlastvo. U svakoj većoj trgovini možete naći svježe začinsko bilje koje onda samo presadite u neku zgodniju teglu, povremeno zalijete i uživate u beskrajnim kombinacijama i aromama. Praktičnost i kreativnost su zagarantirane, kao i neprocjenjiv osjećaj ubiranja plodova svog rada. 

Naša stalna balkonska postava sačinjava majčinu dušicu, origano, bosiljak, vlasac, peršin, ružmarin i metvicu. 


Uz standardne kombinacije poput vlasca sa svježim sirom, ružmarina uz pečenje ili peršina na nedjeljnoj juhici svako malo otkrivamo i neke nove omiljene kombinacije.

Jedna od njih je hladni umak sa začinskim biljem koji se može poslužiti kao preljev za salatu, umak za tortilja čips, dodatak sendviču...

Meni je poslužio kao dodatak u malo modernijoj verziji pola, umjesto kiselog mlijeka. Kod nas doma pole inače jedemo s lukom i kiselim mlijekom, no danas su odjenule proljetno ruho.


  Hladni umak sa začinskim biljem
1 kefir (veliko pakiranje ili još bolje domaći)
1 kiselo vrhnje
1 veći češanj češnjaka
po želji i vlastitom ukusu:
sol
papar  
vlasac
majčina dušica
bosiljak
origano
peršin

Začinsko bilje isjeckati, dodati ostale sastojke, izmiješati i poslužiti. 

Pole su možda i pomalo zaboravljeno jelo što je prava šteta, pogotovo sad u proljeće kad ima toliko mladog povrća i sveg divnog što se može sljubiti sa slatkim mladim krumpirom. Obzirom na jednostavnost pripreme i krajnji rezultat, pole su uz neku salatu zaista jako dobar izbor za jednostavan i brz ručak ili večeru.





Pole 

Mladi krumpir treba oprati (ja sam ga i izribala sa žičanom spužvicom za suđe tako da se i korica može jesti), prerezati ga na polovice, začiniti solju i paprom, dodati komadić špeka i staviti u pećnicu na 200 C dok ne omekša, otprilike na pola sata.


Špekec sam nataknula na čačkalicu da glumi jedro pa krumpirići izgledaju kao mali brodići, odnosno ličke jedrilice kako smo im tepali. :) Za vegetarijansku verziju špek može zamijeniti komadić finog dimljenog sira. U tom slučaju ovo s jedrima neće upaliti. :)

Pečene pole sam servirala uz listiće mladog špinata i rotkvice, a umjesto špinata može bilo koja druga lisnata zelenjava. Preko svega ide umak sa začinskim biljem. 

I da, sve je gotovo u pola sata.




 


Nema komentara: