srijeda, 14. svibnja 2014.

Svibanjske radosti / Svadbena torta



Svibanj je mjesec kada sve oko nas ima dašak romantike. Zamirišu prve jagode, bijele latice lete zrakom poput konfeta, sunce nas mami u prirodu prepunu boja i sve ponese neka proljetna lakoća postojanja. Nije ni čudo što je mjesec svibanj mjesec vjenčanja.

Ovaj svibanj je i nama bio obilježen jednim veselim vjenčanjem. U subotu smo proslavili bratovo vjenčanje i dobivanje super šogorice, ima li boljeg razloga za radost, hranu i veselje? Dva dana kasnije već je bila godišnjica vjenčanja  b.d.-a (bračnog druškana) i mene, dakle još jedan razlog za veselje, a kako bratov rođendan pada na našu godišnjicu slavlju nikad kraja. :D

U svom tom slavlju, nisam se baš bavila kuhanjem i fotkanjem pa slijedi jedan post bez recepta, ali zato s par korisnih linkova o vrlo prikladnoj svibanjskoj temi; svadbenoj torti.

Svatko tko je pripremao vjenčanje zna koliko posla takvo što zahtjeva, tu je gomila odluka o ovom ili onom detalju, sve to treba uklopiti u budžet i naravno odabrati najbolje.

Za svadbenu tortu kaže se da je kruna svadbene večeri, šećer na kraju i uz mladu sigurno je najgledanija na vjenčanju. Iz tog razloga torta mora biti savršenog izgleda i okusa, a to dvoje ponekad ne ide zajedno. Ako ste zamislili tortu od pet katova po receptu Ledenog vjetra vrlo vjerojatno će vas uputiti da razmislite opet. Razlog je statičke prirode, naime donji katovi od tako lagane kreme ne bi uspjeli držati gornje i sve bi vrlo lako moglo završiti loše.

Zato je napraviti svadbenu tortu pravo graditeljsko i slastičarsko umijeće koje zahtjeva puno planiranja i razmišljanja. Just cake girl je napisala vrlo poučan post o tome, a prigodan je i za ostale svečane prigode kada želite napraviti tortu na više katova. Također, uvijek je moguća i opcija koja je dosta popularna, a uključuje samo malu torticu na vrhu koja se reže, dok je ostalo od stiropora.

Kod biranja torte mladenci bi prvo trebali odlučiti koji okus žele i odabrati izgled. Što se okusa tiče, preporučljivo je uzimati nešto što pogađa ukus većine ljudi jer, iako su mladenci glavni na vjenčanju, treba uzeti u obzir i da su domaćini većem broju gostiju kojima se neće nužno svidjeti kombinacija npr. čokolade i čilija.

Kad je izgled u pitanju mogućnosti su bezbrojne, izvedivost prepustite slastičarima i uživajte u slatkim brigama o estetici torte. Hoće li biti bijela klasika, moderna, elegantna ili s nekom posebnom pričom ovisi naravno o cijelokupnoj temi vjenčanja i ukusu mladenaca. U nastavku slijedi par ideja koje su mi se svidjele.

                                           Kraljevska torta princa Williama i Kate

Fotka preuzeta s neta
Svojedobno najtraženija torta za mene je možda malo preklasična pa čak i kičasta, no to je ipak kraljevsko vjenčanje i ne postoji prikladnija situacija za ovakvu tortu.
                                                            
                                                               Bijela elegancija

Fotka preuzeta s Coolinarike korisnice Billi
Predivna tortica za koju definitivno vrijedi pravilo manje je više.
                             
                                          Moderniji pristup slastičarnice Mak na konac

https://www.facebook.com/383059411812617/photos/pb.383059411812617.-2207520000.1400069817./584367015015188/?type=3&theater
Fotka preuzeta s njihovog fejsa
Jako mi se sviđaju njihove torte, sve su jedinstvene i sve izgledaju fantastično. Dekoracije su pravo majstorsko djelo i što je najbolje kad je vidiš znaš da je želiš zagristi.
                                                  

                                                  Tortica od popularnih cupcakesa


Fotka preuzeta sa stranice A splendid occasion
 Ova tortica ima sve što volim, cvijeće, kolače, romantiku, ružičasto zelenu kombinaciju... Za neku godišnjicu želim jednu takvu. :)                       
                          Torta s posebnom pričom
Fotka preuzeta s bloga Pink Cake Box




Tematska torta. Tražeći inspiraciju za našu tortu vidjela sam ih gomilu, neke jako lijepe i maštovite, neke i ne toliko uspješne. Ova mi je svakako ostala u sjećanju jer volim Tima Burtona.

Priču o još jednoj posebnoj i vrlo neobičnoj svadbenoj torti pročitajte na Bite my cake blogu. Vjerujem i da je cijela svadba bila nezaboravna za mladence i goste. :)

I za kraj dodajem slikicu naše svadbene torte. Kako je svadba bila ležernija, nešto kao malo veći kućni tulum na seoskom imanju i torta je bila u proljetno opuštenom điru. Za nju se pobrinula vjenčana kuma, inače slastičarka, a okusi su bili klasični: Schwarzwald i Nugat. Bili smo oduševljeni kako je ispala, mladoženja jer su mu točno pogodili izgled dlakavih stopala, a ja zbog dekoracije s pravim voćem i cvijećem. :D  No, najviše nas je ipak veselilo što se i gostima svidjela.. :)



Nema komentara: