subota, 24. svibnja 2014.

Milostiva i Coprnica / Jagode i sir zaljubljeni par




Jeste li znali da postoji nešto što se zove 'jagodni prsten'?

Ne, nije riječ o nekom sočnom kolaču, iako dobro zvuči .

Jagodni prsten označava krug uzgajatelja jagoda Zagreba i Zagrebačke županije. Naime proizvodnja jagoda čini gotovo polovicu voćarske proizvodnje Zagreba i Zagrebačke županije, a uz Vrgoračke  glavninu hrvatske proizvodnje jagoda. Štoviše, zagrebačke jagode su i vruć izvozni proizvod pa tako postaju sve zanimljivije za uzgoj.

Zašto to pišem? Kako si volimo tepati da smo turistička zemlja pomalo me rastužuje činjenica koliko nedovoljno iskorištavamo bogatsvo i raznolikost naše gastronomske ponude. Ako izuzmemo bolje restorane i pokojeg entuzijastičnog ugostitelja naši turisti su uglavnom osuđeni na sendviče, klasični fast food, talijanske inačice 'slow fooda' u bezbrojnim pizzeriama i trattoriama i u najboljem slučaju nama najbliže ćevape, burek i razne pite.

Kad kao turisti zaista želimo isprobati hranu nekog mjesta  nema bolje opcije od običnih restorančića i ulične hrane, a tu  naša ponuda šteka. Na obali imamo prefinu i jeftinu plavu ribu, sireve, maslinovo ulje, obilje samoniklog i aromatičnog bilja. Unutrašnjost posjeduje bogatstvo mesnih oblizeka, slatkovodne ribe, slanih poslastica (npr. zagorski štrukli, lički štrokalj, slavonske čvarkuše, varaždinski klipić...), juhica i variva. Praktički svako malo veće mjesto u našoj maloj kiflici ima neku svoju tradicionalnu slasticu.

I  bude mi baš krivo kad u špici sezone na najprometnijem trgu iskaču reklame za salatu s mozzarellom, svježi belgijski krumpir ili pravi američki hamburger dok moram guglati i  mozgati gdje bi čovjek mogao uputiti zainteresiranog turista da proba recimo lički škripavac, međimurski krumpir ili zagorskog piceka, onak brzo s nogu. Za turiste s nekom posebnom prehranom poput vegetarijanaca ili vegana situacija je još žalosnija, a nije da nemamo, npr. soparnik. Jest da neće biti orginal, pečen na kominu, no to jednostavno jelo lako se prilagodi baš poput, u osnovi jednako jednostavne i skromne,  ultra popularne pizze.

 I zato mi je drago mi je kad vidim da se stvari pomalo miču s mjesta i veseli me svaki pa i najmanji pokušaj brendiranja naše klope i lokalnih proizvoda. Tako su na red došle i zagrebačke jagode. Već desetak godina u sklopu Dana zagrebačkih jagoda Zagrepčanima se jagode približavaju štandovima na svim frekventijim lokacijama, a od ove godine imaju i novi slogan 'Jagodica purgerica, najslađa bobica.' I zaista, te jagode stvarno jesu slatke; izgledom, okusom i mirisom. Stvarno se nadam da će se u skorijoj budućnosti po pitanju stvari još više i još ozbiljnije zakotrljati te da će jagode postati zaštitini znak zagrebačkog područja. U sezoni svježe ili pripremljene na bezbroj načina, poslije sezone u obliku džemova, sokova  i likera.

Na tom tragu je moj današnji recept, zadnji s jagodama za ovu godinu. :) Moj mali doprinos slavljenju lokalne hrane, gastronomske tradicije i ljubavi prema najdražem gradu. Spaja tradiciju medičarstva Sjeverozapadne Hrvatske, zagrebački sirek (da, da i kumice kuže važnost brendiranja :) ) i već slavni paprenjak  u jednostavne i brze poslastice. Imena prikazuju njihov karakter, tako je Milostiva profinjena ružičasta damica sačinjena od jagoda, medenjaka, svježeg sira s medom i malo slatkog vrhnja dok je Coprnica za one malo odvažnije pa čarobira s paprenjakom, sirom, medom i cimetom te preljevom od jagoda, papra i meda.

                                                                Milostiva i Coprnica




Milostiva

medenjak
otopljeni maslac

svježi kravlji sir
med
jagode
slatko vrhnje

Medenjak smrviti i izmiješati s malo otopljenog maslaca pa utisnuti prstima. Treba paziti da se ne mrvi, ali i da se ne stavi previše maslaca. Ako imate one medenjake s proštenja, maslac nije ni potreban jer ti medenjaci mogu funkcionirati kao mali zasebni biskvitići pa ih je dovoljno premazati s kremom.

Za kremu kupite čvršći kravlji sir, dodajte mu meda po ukusu i promiješajte. Zatim dodajte jagodu  po jagodu i miksajte štapnim mikserom. Jagode isto stavite prema vlastitom ukusu no pazite da vam krema ostane čvrsta odnosno da se od previše jagoda ne razvodni. Preko kreme premažite slatko vrhnje i stavite  kratko na hlađenje.


Coprnica

paprenjak
otopljeni maslac

svježi kravlji sir
med
cimet
papar
jagode

Napraviti podlogu od paprenjaka istim postupkom kao s medenjacima.

Za kremu sir izmiješati s medom te mu dodati cimet.

Jagode prelite s medom i smiksajte ih štapnim mikserom u preljev. Papar dodajte polako, najbolje ako imate svježe mljeveni.

Ja sam ih radila u obliku malih tortica promjera 10 cm, koristeći kalup za krafne. Na tu količinu korisatila sam po dva medenjaka/paprenjaka i malu žličicu otopljenog maslaca. Za kreme sam korstila po tri jušne žlice svježeg sira, med sam dodavala probavajući dok mi nije odgovaralo, otprilike jednu jušnu žlicu. Za kremu za Milostivu sam upotrijebila  dvije veće jagode kao i za preljev za Coprnicu kojoj sam dodala pola žličice cimeta u sir i otprilike prstohvat papra u preljev.

Naravno, za baš brzu pripravu najjednostavnije je sve smiksat i servirati u čaši ili zdjelici.


Nema komentara: