subota, 27. lipnja 2015.

(bez)Čizkejk / Chessecake - bez sira, bez glutena i pečenja




Pa dobro od čega je onda taj 'čizkejk'?

Od kameleonskih sastojaka. Pravi iluzionistički kolač. Za sve one koji ne jedu mliječne proizvode, gluten, šećer, jaja... Veganski, zdrav, bez pečenja, neki bi rekli i pomodan.

Mene su zaintrigirali sastojci, a okus me je oduševio. Neobično je čizkejkast, pomalo lagan i težak istovremeno, i jako, jako fin. Rekla bih da mi je čak i finiji od klasičnog čizkejka, a čizkejk mi je jedan od top kolača.



Tajna je u orašastim plodovima, mojim najdražim indijskim oraščićima i bademima.

Dodajte im još malo suhih datulja, limun, kokosov maslac i mlijeko, dobar blender i  imate fenomenalan kolač. Ili kolačiće kao u mom slučaju.

Umjesto u pećnicu spremate ih u zamrzivač. Bonus je što ih možete jesti smrznute kao sladoled ili malo pričekati do klasične kremaste teksture.



Cheesecake bez sira

(šalica - 200ml)

Podloga
1 šalica datulja (prethodno namočenih u toploj vodi oko 10ak minuta i ocijeđenih)
1 šalica badema (neoguljenih, neprženih)
prstohvat soli

Krema
1.5 šalica neslanih indijskih  oraščića (namočiti u vodi 5-6 sati)
sok od jednog većeg limuna (otprilike 1/4 šalice)
1/3 šalice kokosovg maslaca, otopljenog
1/2 šalice + 2 žlice kokosovog mlijeka
1/2 šalice meda (ili agavinog, javorovog sirupa za vegansku verziju)

Po želji voće kao dodatak.

12 papirnatih čaša ili kalup za muffine i papirnati podmetači. Ili okrugli kalup 26cm ako radite u formi tortice.


Datulje ubacite u blender, sameljite ih u ljepljivu pastu, izvadite i stavite sa strane. Zatim u blender ubacite bademe i njih sameljite, trebaju biti brašnasti. Dodajte im datulje, prstohvat soli i opet smiksajte, provjerite je li smjesa dovoljno ljepljiva tako da je malo stisnete između prstiju, trebali biste moći napraviti kuglicu. Ako je još presuha dodajte malo datulja, a ako je preljepljiva dodajte još malo badema. Smjesu rasporedite po kalupićima, a za svaki kalupić predvidite oko jednu žlicu. Prstima lagano utisnite smjesu u kalupiće, baš kao i kod pravog cheesecake-a, te ih stavite u zamrzivač da se podloga lagano stisne dok radite kremu.

Umjesto kalupa ja sam smjesu slagala u papirnate čašice (zaostale s novogodišnjeg tuluma :) ) pa sam ih samo rastrgala nakon vađenja iz zamrzivača, no možete se poslužiti i kalupom za muffine s tim da stavite papirnate podmetače kako biste ih kasnije lakše izvadili.

Za kremu ponovno sve sastojke dodajete u blender. Krenite s namočenim indijskim orščićima (ako ste u stisci s vremenom za namakanje, prelijte oraščiće kipućom vodom pa ih tako ostavite oko sat vremena) i polako dodajte ostale sastojke te miskajte dok ne dobijete svilenkasto kremastu teksturu. To će potrajati oko minutu, dvije, a po potrebi dodajte malo više limunovog soka ili meda.

Kremu žlicom rasporedite po smjesi od badema i datulja te ponovno vratite na par sati (cca 2-3h) u zamrzivač. Možete ih poslužiti smrznute (ako su manjem izdanju) ili ih izvadite barem pola sata prije (torta verzija) da se otope.

Čizkejkovići će se odlično slagati (vizualno i okusom) s bobičastim voćem, nektarinama, breskvama i sl. pa svakako probajte.

Orginalni recept sam pronašla ovdje, a na vrlo dragom mi blogu Na tanjiru  možete vidjeti i torta varijantu u kombinaciji s malinama (kao i mnoštvo drugih finih i zdravih čudesa ;) ).




2 komentara:

Milica - Na tanjiru kaže...

Glupo je da govorim kako ti je fenomenalan "cheesecake", ali znaš već da to mislim, da obožavam i čak planiram da pravim čim odem do mjesta gdje kupujem orašaste plodove. :) Divna ti je ideja u malim kalupima, jer možeš odlediti baš koliko treba. Hvala ti za ideju i hvala ti za lijepe riječi! Baš si me obradovala. :*

Unknown kaže...

Što reći nego da radost raste kad se dijeli <3 hvala ti na komentaru, razvukla si mi osmijeh na lice :) Ja također trebam u nabavku orašastih, oni tvoji krekeri s kikirikijem i sjemenkama mi ne daju mira ;)