nedjelja, 11. siječnja 2015.

Pornoluk / Slana pita s porilukom



Kao mala sam mrzila poriluk.

Poriluk i karfiol su mi bila dva najgora jela, ali kako s godinama postajemo mudriji i na nove načine zavolimo neke stare stvari, mic po mic sam spoznala i da poriluk ne mora biti samo na varivo te da zapravo ima vrlo zanimljiv, svjež i za luk vrlo profinjen okus.

A tek boje.. kad se nasjecka pa se pokažu sve nijanse zelene koja preko žute u ombre stilu prelazi u bijelu.. e pa to mi je čisti užitak za oči.



 Za razliku od mene on je oduvijek obožavao poriluk. Ne znam nikog osim njega tko je kao mali volio poriluk, a vi? Pričaju mi da se kao mali gušio u njemu i voli ga i sad. Najradije ga kuha na varivo s ječmom što ja i dalje ne ljubim baš previše, ali još sam mlada... zavoljet ću. :)

Oko ove slane pite smo se oboje složili da je u okvirima poriluka nešto drugačije i jako fino. Slobodno je podebljajte s još malo tvrdog sira, jajetom ili nekim komadićem mesa.. ali i ovako u najjednostavnijoj verziji je mmmmljac!



Slana pita s porilukom

Tijesto

500 g glatkog brašna
150 g maslaca
po potrebi hladne vode

Nadjev

Bešamel:
50 g maslaca
3 velike žlice glatkog brašna
0,5 l mlijeka
malo muškatog oraščića
papar
sol

500  g poriluka
25 g maslaca
sol
papar

Brašnu dodajte maslac i dovoljno hladne vode da umijesite glatko tijesto. Vodu dodavajte polagano,  u više navrata da lakše kontrolirate kad je dovoljno. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena. Tijekom tog vrmena barem ga jednom prevaljajte. Od ove količine dobit ćete tijesta za dva okrugla lima kao sa slike (običan za krostate), a super je što tijesto može duže vrrijeme stajati u hladnjaku ako ga odmah ne iskoristite.

Tijesto premjestite u kalup obložen papirom za pečenje, nabockajte ga vilicom, pokrijte aluminijskom folijom i preko nje raširite dvije šake suhog graha kako bi tijesto prilikom pečenja zadržalo oblik. Tijesto bez nadjeva stavite u pećnicu na 200 C na 20ak minuta dok pripremate nadjev.      
Za bešamel na otopljeni maslac stavite 3 žlice brašna i izmiješajte te pazite da ne potamni. Dodajte mlijeko lagano miješajući pjenjačom da se razbiju grudice i dobije glatki umak. Sve se radi na laganoj vatri. Umaku dodajte sol, papar i malo naribanog muškatnog oraščića. Ako želite umaku sad možete dodati žutanjak ili malo naribanog tvrdog sira.

Poriluk nasjeckate na kolutiće, dobro operite i na 5 min prokuhajte u kipućoj, posoljenoj vodi. Nakon toga, prebacite ga u cijedilo te isperite hladnom vodom, neka se dobro ocijedi. Tako ocijeđenog nakratko ga, na par minuta popržite na otopljenom maslacu i začinite solju i paprom.

S polupečenog tijesta maknite foliju i grah, premažite ga bešamelom i na kraju rasporedite poprženi poriluk preko svega. Sad možete dodati i neki svoj dodatak da podebljate okus poput sira ili možda malo kobasice, pancete...  Sve skupa vratite u pećnicu da se zapeče na 220 oko 25 minuta.

Nema komentara: