nedjelja, 7. rujna 2014.

Say cheese! / ČizKejk



Napokon sam nabavila pravi fotić :) yaaay... Tek istražujem njegove mogućnosti i u usporedbi s dosadašnjim fotićem na mobu ne vidim im kraja što me jako veseli. Ovaj tjedan projurio mi je u neprestanom jurcanju i lijepim poticajnim druženjima pa nisam još stigla previše eksperimentirati, no u glavi mi se već motaju neke vesele ideje.

Jučer smo bili na ladanju (volim taj izraz :) ) u preslatkoj drvenoj vikendici sa zelenim prozorima i vratima i kao poklonček domaćici ponijela sam tortu od sira. Ovaj čizkejk bio bi ona američka verzija.

E sad,  pitanje glasi kako premjestiti tortu od sira iz kalupa (onaj donji dio, odnosno tanjur) na (lijepi, dekorativni) tanjur, a da se ne raspadne?

Zna li netko neki trik, način?

Ove brazde su nastale zbog premještanja. :/

Iako nesavršenog izgleda tortica se pojela i dobila samo komplimente.

Recept sam još davnih dana prepisala s coolinarike u svoju tekicu i često je pravim. Uvijek ispadne odlično i vrlo je jednostavna za napraviti, jedino treba uzeti u obzir da se dugo hladi.

Kako stvari kod torti stoje, čizkejk je već neko vrijeme nova čokoladna torta pa vam preporučam da isprobate. ;)

Torta od sira

Podloga

250 g keksiju (digestive, petit beurre ili sl.)
100 g maslaca

Prva krema

800 g krem sira (abc, vivis, philadelphia)
4 jaja
2 žlice limunovog soka
350 g šećera
2 vanalin šećera

Druga krema

400 g crvenog vrhnja ili milerama
100 g šećera
2 vanilin šećera

Podloga

Kekse staviti u čistu vrećicu i valjkom ih smrviti do mrvica. Presipati ih u kalup obložen papirom za pečenje, dodati otopljeni maslac te ih prstima izmiješati. Sve prstima utapkati tako da se dno jednolično prekrije, ali se ne smije previše utisnuti, treba ostati pomalo rahlo. Staviti u pećnicu na 180 C na 5 do 10 min da se malo zapeče.

Žuta krema

Odvojiti žutanjke od bijelanjaka. Žutanjcima dodati šećer i pjenasto izmutiti. Dodati limunov sok i sir te ponovno izmiješati. Na kraju dodati snijeg od bijelanjaka polako, žlicu po žlicu i umiješati u jednoličnu smjesu. Preliti u kalup na podlogu, poravnati i peći na 180 C 30 minuta.

Bijela krema

Izmiješati vrhnje i šećer te lagano žlicom dodavajući prekriti žutu kremu. Treba paziti kako ćete je dodavati jer je žuta krema tekuća pa se može vrlo lako dogoditi da će vam sve potonuti  i izmiješati se ako je samo izlijete preko. Ja bijelu kremu dodajem žlicu po žlicu lagano lijevajući u smjeru kazaljke na satu te na kraju samo lagano poravnam. Peći još 10 min na 180 C.

Kad se torta izavadi iz pećnice biti će tekućasta, no bez brige hlađenjem će se stisnuti.

Kad se torta ohladi na dnevnu temperaturu treba je staviti na hlađenje u fižider, najbolje preko noći.




Nema komentara: