petak, 26. rujna 2014.

Aj bok ljeto! / Šarena grah salata



Na ovo cmizdravo ljeto neću više potrošiti ni riječ. Ta tri sunčana dana ne zalužuju to.

I dok ne uživam u anemičnim paradajzima i bljedunjavom voću, paprike su mi baš fine. Svaka koju sam dosad kušala je bila sočna pa izgleda da im je ova dosadna kiša pogodovala.


Vrtna kanta za kišnicu bila je puna cijelo ljeto.

Pišem o paprikama jer je sad najbolje vrijeme da uživamo u njima. Napokon im je sezona i ima ih u svim bojama, veličinama i ljutinama.



Pored  pečenja, kiseljenja i sušenja okus im možemo sačuvati na još par načina. Jedan je da ih jednostavno operemo, očistimo, narežemo na četvrtine ili osmine, dobro posušimo i u običnoj vrećici zamrznemo. Negdje tamo u studenom ili prosincu biti će zgodno obogatiti kakvu pileću juhicu, meksički meni, omlet i sl. dodavanjem par sačuvanih  komadića.

Drugi način je da ispirjamo paradajz, luk i papriku dok se luk ne raspadne. Dobivenu smjesu zatim izlijemo u lim i nakratko zamrznemo. Poluzamrznutu smjesu izvadimo i razrežemo na kockice, raspodijelimo u vrećice te je tako u kockicama opet zaledimo. Smrznute kockice se po potrebi vade i dodaju u razne umake, povrtne juhice, variva...

Naravno da u današnje vrijeme možemo kupiti paprike i u siječnju, ali... svi znamo što dolazi iza ali.

U nastavku je recept za meni jedno vrlo drago jelo koje super funkcionira kao salata i kao samostalan obrok. Riječ je o grah salati kojoj su dodani kukuruz i paprike za novu dimenziju okusa i hrskavosti. I da, ako iskoristite svu raskoš sezone paprika imat ćete jednu vrlo šarenu salatu, a ako ste ljubitelj ljutoga svakako ubacite i kakvu malu, peckavu papričicu.

Dodaci tu ne moraju prestati, dodate li joj još malo tune, tvrdog sira ili komadiće nekog drugog mesa imat ćete jedno zaista zasitno jelo. Također, ako nemate vremena konzervirane verzije graha i kukuruza će joj drastično skratiti vrijeme pripreme.



Šarena grah salata

 (jedna limenka ili dvije pune šake)

1 limenka crvenog graha
1 limenka bijelog graha
1 limenka kukuruza
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2-3 paprike
1 čili papričica - po želji
malo ulja (bućino super paše)
malo octa
začini:sol, papar, začinsko bilje

Luk nasjeckati na veće komadiće i malo posoliti da prije pusti okus. Ako salatu nosite za gablec luk nasjeckajte na velike komade tek toliko da pusti okus na druge sastojke, ali da ga lako možete izbaciti kod jedenja. Također, uvijek ga možete zamijeniti vlascem za mirisno slabiju verziju. :)

Grah i kukuruz izmiješajte zajedno s lukom. Papriku nasjckajte na malo deblje rezance i minuticu, dvije je prepžite na vrućem ulju skupa s češnjakom. Ne smiju omekšati, prže se tek toliko da zamirišu. Sve skupa izmiješati i začiniti prema ukusu.

Imajte na umu da salata ima bolji okus ako odstoji neko vrijeme pa ju je dobro napraviti par sati/dan prije.


Nema komentara: