četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Buč Vuč / Bučnica (i domaće vučeno tijesto)



Preskačem uvod i odmah prelazim na bit, tko voli bučnicu? Ako sad potvrdno kimate glavom, imam još pitanja za vas.

Radite li je s tikvicama ili bučom? Domaćim korama ili kupovnim? Volite li kad su kore deblje ili skorz tanke, a nadjev s više buča ili sira ? Radite li uopće bučnicu, ili je kupujuete?

Moji odgovori na ovo prevažno pitanje su: s bučom, domaće kore, volim kore mrvicu deblje, a zgužvani krajevi su zakon, ne mogu odlučiti, radim.

Kako su moji iz Zagorja, nemoguće je da neko obiteljsko okupljanje prođe, a da na stolu nema štrukla, jabučnjaka (štrudla s jabukama), ili u ovo vrijeme godine, bučnice. Iako odavno sama razvlačim tijesto, pored mame i bake još sam početnik kad se uzme u obzir koliko je vučenog tijesta prešlo preko njihovih ruku. Ne znam kako je točnije definirati tu količinu, u metrima ili kilama, no radi se o vrlo ozbiljnoj brojci. :D Zato sam ovaj put pripremanje prepustila vještim maminim rukama, dok sam ja okolo škljocala fotićem. Nadam se da će vam više fotki bolje predočiti postupak i da ćete se i sami okušati u spravljanju. Moji savjeti za vučeno tijesto su samo bez straha te da praksa čini čuda. Jednom kad se ohrabrite, shvatit ćete  koliko je sam postupak opuštajuć i zabavan. :)

U nastavku slijedi recept za domaće vučeno tijesto i bučnicu.  Uzmite u obzir da količine nisu striktne jer je ovo tipična seljačka (u pozitivnom smislu, naravno) receptura koja trpi mnoštvo varijacija na temu, pogotovo za nadjev, a ovisno o dostupnim sastojcima.



Bučnica

(za veći lim)

tkođer: količinu prilagodite svojim mogućnostima, naime veličina vučenog tijesta ovisi i o veličini vašeg stola ;)

Tijesto
500 g glatkog brašna + oko 100 g za posipanje
dobar prstohvat soli
1 jaje
mlaka voda
ulje

Nadjev
500 g buče + jušna žlica soli
300 g svježeg sira (probajte nabaviti domaći)
- ako volite sočnije, s više buča neka vam omjer buče i sira bude 2/3 buče
1 jaje
žličica šećera
soli po potrebi

- stari stoljnjak

Pa krenimo...


Od buče vam je potreban ovaj čvrsti dio. Buču prepolovite, izdubite, očistite od koštica, razrežite i zatim tako dobivene, manje komade ogulite.



Buča je dosta tvrda te se najčešće riba na nešto oštrijem i čvršćem ribežu poput ovog na fotki, no i običan će poslužiti uz pojačanu upotrebu mišića. :) A ako buču kupujete, budite mudri i kupite je već naribanu.



Naribanu buču posolite i prebacite u tkaninu da bi ste je lakše ocijedili od viška tekućine. Kuhinjska će krpa tome izvrsno poslužiti.  Soljenjem buče potaknut ćete otpuštanje viška tekućine iz nje. Bučama je sad sezona i još uvijek imaju dosta vlage u sebi, pa je bitno da višak ocijedite kako se to isto ne bi dogodilo prilikom pečenja. Inače bi krajnji rezltat mogla biti 'kuhana' bučnica.


Dok vi pripremate tijesto, pustite da se i sama dodatno cijedi. Težina lonca napunjenog vodom će posao odraditi umjesto vas.


Priprema tijesta je vrlo jednostavna.


Brašno, sol i jaje povežete s malo mlake vode, koju nastavljete polagano dodavati mijeseći tijesto. 


Dodajete vodu sve dok vam tijesto ne postane kompaktno (cca 3-4dcl). Ako vam ispadne prevlažno posipajte ga malo brašnom i ponovno umijesite.


Gdje je nestalo tijesto?! :)


Tijesto je u rukama. Mijesite ga  dlanovima sve dok ne postane glatko, a moći ćete čuti i pucketanje balončića zaostalog zraka.


Tijesto je gotovo kad se prestane ljepiti za dlanove. 



Vratite ga u posudu, nauljite površinu da se ne stvori korica dok se odmara i ostavite ga sa strane, na toplome oko pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.


Ocijeđenu buču pomiješajte sa sirom, jajetom i šećerom te dodajte soli ako nije dovoljno slano. Pripazite, već ste prije posolili buče kako bi se lakše ocijedile.

Sad slijedi najzabavniji dio... razvlačenje tijesta. 

Raširite/produžite stol ako je moguće i pokrijte ga starim stoljnjakom. Prema uzorku, naš je iz kolekcije jesen/zima 1987. Stoljnjak posipajte lagano, ravnomjerno brašnom i razvaljajte tijesto maksimalno koliko možete. Tijesto valjajte u obliku pravokutnika, tako da prati oblik stola.


Kad ste razvaljali tijesto do blizine rubova, razgibajte prstiće jer nastupa najzeznutiji dio. Razvlačenje. Tu udahnte, izdahnete i vaš ples oko stola može otpočeti.




Tijesto razvlačite od sredine prema sebi, odnosno ruba stola puštajući ga da vam lagano klizi preko prstiju i jagodica. Nakon što ga pustite ono će se malo povući, zato ćete nekoliko puta morati okružiti oko stola da biste ga razvukli kako treba.

Kad završite, trebalo bi izgledati ovako.


Ako slučajno i negdje pukne, samo ga pokrpajte i nastavite dalje.



Na kraju provjerite rubove. Ako su previše debeli odrežite ih prije rolanja. Ne želite da tijesto preuzme okus nadjevu.

Zatim u rub ravnomjerno razmažite nadjev.


Preklopite rubovima...


I zatim, slijedi najzabavniji dio... 


Zarolajte bučnicu do sredine stola.


Možete je rezati na male jastučiće (malim tanjurićem oštrijih rubova kako bi se krajevi bolje zatvorili, a nadjev nebi iscurio prilikom pečenja) ili...


komade veličine lima. Lim nauljite prije no što stavite bučnicu na njega, a umjesto ulja možete koristiti i mast. Bakin savjet je da je mast bolja od ulja jer daje hrskaviju donju koricu.

Za finu gornju hrskavu koricu bučnicu prelijte vrhnjem i dodajte još prstohvat soli.



Spremna je za pečnicu. Peče se oko pola sata na 200C s tim da pred kraj pojačajte na 230C dok ne proumeni.

No, to nije sve...

Osim sa sirom buče se odlično slažu i s makom, pa u nastaku dnosim i recept za štrudlu s makom. 

Ta štrudla je moje nedavno otkriće koje sam prvi puta kušala kod susjede Međimurke. Kako obožavam mak, nije bilo dvojbe hoću li je i sama pokušat spremiti. 



Štrudla s makom i bučama

400 g buča (također ih treba malo posoliti kako bi se lakše ocijedile)
200g mljevenog maka
1 dcl mlijeka
1 žlica domaćeg (ruma)
5 velikih žlica šećera
1 jaje

Tijesto je isto, postupak pečenja također, razlika je jedino u nadjevu te što se na kraju po vrhnju posipa malo šećera obzirom da se radi o slatkoj verziji.

Milijeko zavrijete te njime prelite mak kojem ste dodali šećer i rum. Smjesi dodajte naribane buče i jedno jaje te sve dobro promiješajte. Nadjev rasporedite po vučenom tijestu i oblikujte štrudlu.

Navedena količina nadjeva je dostatna za lim veličine pola pečnice.



2 komentara:

U slast kaže...

prekrasno izgleda! tako rado bi smazala koji komad :D nikad se nisam okušala u razvlačenju tijesta, baš imam strahopoštovanje i mislim da je to nauka. no kako sam pola Bosanka jednom ću se usuditi sigurno :)

Unknown kaže...

Hvala ti! :) Razvlačenje tijesta zaista nije komplicirano, obavezno probaj, uspijet će ti! Ako i ne uspije od prve onako savršeno, drugi put sigurno hoće ;)