ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Što sa starim kruhom? / Složenac od kruha i gljiva



Vječno pitanje.

Bacanje hrane mi je ona zadnja, zadnja opcija, a bacanje kruha mi pogotovo teško pada. Da tome doskočim često ga recikliram kroz recepte. Pomaže i što oboje volimo prepečeni kruh, a za to je stari kruh dušu dao pa ga potrošimo kroz različite bruschette, prepržene kockice s malo maslaca i začina kao dodatak juhama te u zadnje vrijeme jako nam dragim složencom s gljivama.



Taj složenac mi je otkriće u svakom pogledu. Fin je, jednostavan za napraviti, cjenovno vrlo šparan, prilagodljiv i savršen za brzinske tjedne ručkove. Ja ga radim odokativno, ovisno o inspiraciji i dostupnim sastojcima pa ponekad nešto izbacim ili dodam, poput malo sušenih vrganja za bolji šmek, poriluka umjesto običnog luka ili slanine za njega.

Kao prilog će savršeno pristajati neka lisnata salata, a kako je napokon došlo vrijeme za obilje mladih zelenih listića  npr. matovilca, radiča ili mladog špinata  :D ovaj neugledni složenac može postati prava mala gozbica.



Složenac od gljiva

500 g gljiva, ovisno koliko volite gljive ;)
(ovaj put sam koristila mix šampinjona, bukovača i shi take)
stari kruh
maslac
češanj, dva češnjaka
glavica luka ili jedan poriluk
jaja
kiselo vrhnje

sol, papar

Začini stavite po želji, ja koristim muškatni oraščić s jajima i vrhnjem i ako imam nasjeckani svježi peršin na kraju za posipanje.

Stari kruh nasjeckajte na kockice, otprilike veličine oraha i prepržite ih na maslacu te posložite u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali tankim slojem maslaca tako da kruh prekrije dno. Preko kruha posipajte na sitno nasjeckan češnjak.

Gljive očistite i nasjeckajte na listiće/manje komadiće te kratko popržite na malo luka i maslaca, gotovo kad puste vodu. Začinite ih solju i paprom i raporedite preko kruha, nemojte stavljati tekućinu koju su pustile kako se kruh ne bi previše razmljackavio prilikom pečenja jer će gljive pustit još tekućine. Ukoliko imate manju posudu ili radite veću količinu složite u više slojeva naizmjence kruh i gljive. Na kraju sve prelijte mješavinom jaja i kiselog vrhnja te zapecite u pećnici na oko pola sata na 200-220 C.

Količine sastojaka  prilagodite svojem ukusu i stanju u frižideru. Ja volim više gljiva pa ne štedim na njima, a vrhnje (kiselo u čašici, cca 2 dcl) i jaja stavljam u omjeru 1:1, ovisno o količini kruha i gljiva, ali uvijek dovoljno da sve odozgora prekrije i da ima dovoljno da dio dođe i do dna.


Dobar tek i pratimo se na Fejsu i na Instagramu.










2 komentara:

Unknown kaže...

Ovo je odlična ideja! Mrzim kad moram baciti stari kruh! Hvala za recept! :)

Unknown kaže...

Hvala, i meni je najmrskije bacati hranu, a pogotovo kruh i pogotovo u današnje vrijeme. Dok ne nabavim kuću s okućnicom i mali kompost, recikliram kroz recepte. :)