četvrtak, 14. svibnja 2015.

Jagode i čokolada / Čoko pita



Long time no see... Prošlo je previše vremena od mog prošlog posta i obećanja recepta za male čoko pitice pa ću preskočiti uvode, zaplete i objašnjenja i preći na konkretno.

Čoko pitice punjene bijelom linoladom su bile hit na pikniku, a  vjerujem da će i vas oduševiti. Izrada je vrlo jednostavna, možete sve odraditi u homemade verziji, a možete i kombinirati domaću i instant verziju. Predlažem da iskoristite sezonu i obogatite je jagodama, no i dodatak malo tostiranih badema ili lješnjaka neće odmoći ;)

Također, kao što sam i obećala, slijedi malo darivanje povodom blogorođendana (za darove nikad nije kasno, zar ne? :) ) na  Facebook stranici bloga pa zavirite ovih dana. Nagrada je etažer kao onaj s piknika koji je super zgodan i mobilan za sva nadolazeća druženja u prirodi i na otvorenom, a s vašim piticama bit će vam još i zgodniji. ;)

Ako se pitate zašto je na fotki jedna velika pita, a ja stalno spominjem pitice, razlog je jednostavan... nedostatak vremena i prigoda. Znači, ako nemate male kalupiće ili puno vremena jedostavno napravite jednu veliku. Ovu pitu sam radila dragoj kolegici i prijateljici (hvala ti za svu podršku i promociju mog blogića, divna si :*) za rođendan pa mi je bilo zgodnije napraviti maxi verziju.

Čoko pita s bijelom linoladom

Tijesto

1 jaje
12 dag šećera
12 dag maslaca
25 dag brašna
5 dag kakaa
1 mala žličica sode bikarbone / ili prstohvat
1 vanil šećer
1 do 2 žlice mlijeka

Brašnu dodajte sodu bikrabonu, šećer i kakao, na listiće narezan maslac i jaje. Umiješajte tijesto i dodajte mlijeka tek toliko da tijesto lakše umijesite. Formirajte kuglu od tijesta, pa je spljoštite u disk (tako ćete ga kasnije lakše razvaljati), zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (barem pola sata).

Nakon hlađenja tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, neka vam bude nekoliko cenimetara veće od kalupa da ga ima dovoljno i za rubove, zatim ga prebacite preko valjka pa njime obložite, u tankom sloju maslacem namašćeni kalup (ili kalupiće). Tijesto prstima utisnite, pogotovo na ruboovima, nabockajte vilicom i pecite na 180 C oko 20, 25 minuta. Pustite da se malo ohladi prije punjenja kremom.

Krema - je zapravo domaći čokoladni puding pa je slobodno zamjenite instant verzijom ;)

(orginalni recept je preuzet odavde , a ja sam ga malo prilagodila. Stavila sam mliječnu čokoladu umjesto tamne i izbacila šećer. Prvi puta sam je radila baš po receptu i bila mi je nekako prejaka odnosno preslatka, pa ako više preferirate tamnu čokoladu preporučam da također smanjite šećer.)

Mjerila sam običnom šalicom od 200ml.

1/4 šalice škrobnog brašna
prstohvat soli
3 šalice mlijeka  (3% mm)
4 žutanjka
200 g mliječne čokolade (nasjeckane)
1 žličica ekstrata vanilije
2 žlice maslaca

U posudi s debljim dnom umiješajte škrobno brašno, sol, mlijeko i žutanjke tako da nema grudica i zatim zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme lagano miješajte pjenjačom, kad se smjesa zgusne i kad zaključa (na površini izbiju mjehurići) maknite je s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Smanjite vatru, vratite smjesu i lagano miješajte da se čokolada otopi (par sekundi), dodajte maslac i dalje miješajte dok se mlaslac ne otopi (isto par sekundi) i to je to. Krema je gotova.

Još toplo tijesto (lakše se maže) premažite linoladom i preko toga prelite čokoladni puding, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa zatim stavite u frižider da se dobro ohladi.

Od bjelanjaka sam napravila puslice koje su mi uz jagode poslužile za dekoraciju.

Puslice

4 bjelanjka
250 g šećera
prstohvat soli

Otopite šećer s bjelanjcima na pari i prebacite u posudu za miksanje. Dodajte prstohvat soli.

Miksajte oko 15 do 20 min, smjesa treba postati glatka i sjajna te davati lagani otpor mikseru.

Obložite lim papirom za pečenje pa štrcaljkom za šlag oblikujte puslice te ih 'sušite' u pećnici oko sat i pol na 100 C, s tim da pećnicu malo otvorite (glavite kuhačom vrata). Puslice čuvajte u dobro zatvorenoj posudi da ne navuku vlagu (ako ih ne pojedete odmah)

Nema komentara: