subota, 30. svibnja 2015.

Vanilija i ja / Rolice s kremom od vanilije




Crno ili bijelo, vanilija ili čokolada.

Ja spadam u (rekla bih onu manju) skupinu ljudi koji uvijek radije biraju vaniliju. Puding, čokolada, sladoled, kolač... volim i čokoladne, ali prvi izbor uvijek će pasti na vaniliju, po mogućnosti u nekoj kiselo voćnoj verziji.

Od kad je krenula sezona jagoda fantaziram o ovim rolicama, iako i same, bez voća, tek lagano posipane šećerom u prahu osvajaju na prvu... i drugu, i treću, četvrtu... :)




Recept sam našla prije nekog vremena, a prvih nekoliko puta sam ih radila na tuljcima od aluminjske folije. Kasnije sam kupila prave tuljce s kojima je definitivno lakše raditi, no ako ih nemate neka vas to ne prijeći. Prava zvijezda ovog kolača je definitivno lagana krema od vanilije koja će biti jedanko ukusna i lijepa između npr. dva pravokutna komada lisnatog tijesta, nešto kao Mille feuille. (Iako, rolice su toliko zgodnije i svi uvijek okidaju na njih pa razmislite o tuljcima ;) )



Rolice s kremom od vanilije

500 g smrznutog lisnatog tijesta / ili 2 paketa već razvaljanog (u marketima stoji pored kora za savijaču)

Krema:

1 prašak za puding od vanilije 
500 ml mlijeka (400ml +100ml)
1 mahuna vanilije
1 žlica gustina
3 žumanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer* (koristim domaći, stavljam 1 jušnu žlicu umjesto 1 paketića v. šećera)
1 paketić želatine (za 500ml tekućine)
200 ml slatkog vrhnja

šećer u prahu za posipanje

* Domaći vanilin šećer radim tako da u veću staklenku ubacim par mahuna vanilije preko koje nasipam običan šećer, dobro zatvorim i pustim da stoji. Već nakon tjedan dana šećer poprimi aromu vanilije, a poslije samo nadosipavam novi. Kad aroma oslabi ubacim nove mahune vanilije.

Lisnato tijesto treba razvaljati na pravokutni oblik, na otprilike 2 do 3 mm debiljine te rezati na trakice otprilike 2cm širine i dužine otprilike 15-20 cm (ovisno o veličini tuljaca koje imate, ja koristim one najmanje, a kupila sam ih u Intersparru). 

Tuljce ne mastim jer je lisnato tijesto samo po sebi već dovoljno masno, a trakice omotavam od šireg dijela tuljca prema užem na način da s pola širine trakice prelopim već omotano tijesto. Takoođer, pazite da prilikom motanja počnete malo ispod ruba šireg dijela tuljca jer se lisnato tijesti dosta širi pečenjem i ako vam se proširi preko ruba biti će vam ga teže skidati s tuljca kada bude gotovo, a možda ćete ga u tom slučaju morati malo rastrgati. Ako ovaj dio dobro odradite rolice će biti dovoljno komaktne za punjenje i vrlo lako će kliznuti s tuljaca. Lisnato pečete prema uputama (200C oko 20ak min ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju).



Krema

Za kremu pjenušavo istucite žumanjke sa šećerom pa im dodajte 100ml mlijeka, prašak za puding od vanilije, gustin i opet dobro promiješajte da biste razbili ev. grudice.

Mlijeko zakuhajte s cijelom mahunom vanilije, kad zakipi izvadite vaniliju, maknite sa strane i lagano miješajući dodajte smijesu od  žumanjaka, pudinga i gustina, vratite na laganu vatru i miješajući zakuhajte dok ne proključa (oko minutu, kao kod pudinga).

Kad je krema gotova umiješajte sjemenke od mahune vanilije koju ste prethodno kuhali s mlijekom. Mahunu razrežite na pola i nožem pokupite sjemenke (crne sitne točkice).

U još vruću kremu dodajte  rastopljenu želatinu (pripremiti prema uputama s pakiranja - promiješati s 4 žlice hladne vode pa pustiti 10 min da nabubri i onda je na laganoj vatri rastopiti pazeći da ne kuha), i dobro promiješajte dok se ne stopi s kremom. 

Kad se krema dovoljno rashladi pažljivo umiješati tučeno slatko vrhnje.

Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje i napunite rolice. Rolice prije serviranje posipajte s malo šećera u prahu.

Orginalni recept sam pronašla ovdje i s razlogom je toliko popularan. :)

Nema komentara: