nedjelja, 29. lipnja 2014.

Točkice / Biskvit s ribizlom



Davnih dana kad smo bd* i ja još hodali, jela koja mi je pripremao bila su gotovo uvijek jaja. Jaja na sto i jedan način... na oko, kajgana, s lukom, s brašnom, s pršutom... pa varijacije na temu.. Pored jaja znao mi je pripremiti i napolitanke i puding iz dućana, pizzu iz dostave te smokiće s obližnjeg 0-24 sata kioska. Danas govori da me je oženio zato što si je lijen kuhati. :)

S vremenom je i on otkrio čari kuhanja pa sad čarobira s kuhanjem muške hrane poput gulaša, graha i variva, peče domaći kruh, marinira meso.. i naravno roštilja. Super mu je J.Oliver pa često pretjeruje sa začinima i koristi maslinovo ulje nemilice, a kad je u pitanju tepanje i količina strasti u pripremi hrane i goli kuhar bi mogao ponešto naučiti od njega.

Ono što je konstanta kod njega su i dalje jaja. Ako ne zna što bi jeo, pojest će jaja.

Kad su on i kolači u pitanju znam da ne mogu pogriješiti s tri vrste: kakao kockama, sočnim kockama s orasima i biskvitom s ribizlima. Čovjek je maksimalno jednostavan što me često živcira jer dok bih ja eksperimentirala i isprobavala čudesa, njega najviše vesele ovakva jednostavna jela. Recimo taj biskvit s ribizlima mora biti po receptu koji je sastojcima toliko jednostavan da su to zapravo opet jaja, ali u slatkoj verziji. Isti kolač samo s malo više sastojaka i malo ljepšeg izgleda mu je 'fiiiin, ali daj napravi onak'. :)

Kako smo imali ribizla iz bakinog vrta neki dan sam ga razveselila kolačem, a tijekom pripreme mi je sinula vlastita opsesija točkicama. Naime, crveni ribizl razabacan po svijetlom biskvitu je jedna vesela točkasta kompozicija i baš mi je žao što sam zaboravila okinuti fotku.

Potaknuta viđenim u glavi sam prebrojala svoje točkaste stvari i zaključila da imam laganu točkastu opsesiju. Jednostavno je, ako postoji točkasti uzorak i neki drugi, ja ću odabrati točkasti. Točkice su moja konstanta,  a crvena s točkicama mi je najmilija.

Kuhinjska kolekcija točkica

* bd - skraćeno od bračni druškan. Udajom žena postaje bračna družica, a muškarac? :D


Biskvit s ribizlima

6 jaja
5 žlica brašna
pola male žličice praška za pecivo
5 žlica šećera

šaka, dvije crvenog ribizla

količine su za manji lim (onaj veličine pola pećnice)

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa im lagano miješajući dodajte brašno s praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, trećinu dodajte u žumanjke i stavite u pećnicu na 10ak minuta na 180C.

Na polupečeni biskvit rasporedite ribizl. Stavite više ili manje prema ukusu, ili koliko imate, samo pripazite da ne pretjerate jer bi se biskvit mogao razmljackati. Preko ribizla stavite ostatak snijega i stavite u pećnicu na još 15ak minuta na 150 C, pripazite da vam bjelanjci ne potamne previše.

Recept za ovakav kolač u malo složenijoj verziji možete naći pod nazivom Damski kapric. Moj recept je iz mamine bilježnice i riječ je o jednom od onih domaćih, brzinskih kolača koji je okusom vrlo sočan, taman sladak i osvježavajuće kiselkast.





2 komentara:

Anonimno kaže...

Joj kako slatki blog, sve pohvale! Ja evo pisem o malo neobičnijoj hrani pa ako koga zanima škicnite - https://cudnahrana.wordpress.com

Unknown kaže...

Hvala :)