petak, 16. svibnja 2014.

Dražesni plodovi svibanjski / Jagode u haljinicama



 Svaka sličnost naslova sa serijom je namjerna.

Obožavam seriju Dražesni pupoljci svibanjski jednako kao i prve, prave, mirisne i sočne jagode. Oboje me podsjeća koliko život može biti lijep. Vesela obitelj Larkin, prekrasno imanje i seoska idila... da moram odabrati neki televizijski život, ne bih dugo razmišljala.

Prve jagode nam najavljuju dolazak ljeta, idiličnog, jednostavnog vremena u godini, kad je sve malo lepršavije i prpošnije baš poput života na farmi Larkinovih, s ljubavlju u zraku i šarenim koktelom pri ruci. Da moram nekome predočiti pojam dražesnosti odabrala bih jagode. Prekrasne u cvatu i još ljepše kao plod, srcolikog izgleda, sjajne crvene boje, predivnog mirisa, slatke i sočne. Čista prirodna dražesnost i dokaz da proljetna radost ima oblik.

 Ako ste gledali seriju sigurno se sjećate epizode kad je Charlie pokušavao dokučiti kako smrznuti jagode  pa na kraju sve završi zabavom na otvorenom uz lunapark. Naravno na zabavi su se posluživale samo jagode; kolači od jagoda, torte od jagoda, jagode s jagodama  i još malo...jagoda. Da vas odmah upozorim, ovaj dugi uvod je tu jer slijedi par takvih postova. O jagodama i s jagodama, kolači od jagoda i još malo jagoda. Zato što su jagode super! I dražesne!


                                                      Jagode u haljinicama


 Spoj jagoda i čokolade je odavno poznat kao jako dobra kombinacija. A  ako se nešto jako, jako dobro paše onda su to bijela čokolada i jagode. Ovo zapravo i nije recept već ideja da se i sami doma poigrate jer je vrlo jednostavno i brzo, a jako efektno. Hrskava čokolada izvana i sočna sredina čine ovaj brzinski desert savršenim ako se mene pita. Još ako se zaigrate svojim omiljenim začinima imat ćete prava mala okusna čuda i veselje pri odabiru najbolje u vašoj homemade proljetnoj bombonjeri.



Treba vam:

20 ak jagoda otprilike jednake veličine
150 grama bijele čokolade
1 žlica ulja

različiti posipi (ja sam upotrijebila šećerne mrvice- srca, zvjezdice i konfetiće, kokos, usitnjene bademe, cimet, čili prah i đumbir u prahu)

Bijelu čokoladu otopite na pari. Sklonite je s vatre i polako u nju umiješajte žlicu ulja da se sjedine u glatku smjesu. Ulje sam stavila u čokoladu da bude tekućastija i da se lakše radi s njom. Polako umočite gotovo cijele jagode i pustite da se višak čokolade ocijedi. Jagode posipajte čime već želite. Možete ih i uvaljati u posip, no ljepše izgledaju ako se posipavaju. Ostavite jagode da se ohlade i da se čoklada stvrdne.

Što se posipa tiče kombinirajte ih po svome ukusu. Mene je oduševila jagoda s cimetom kao i kombinacija s čili prahom, super je osjetiti svježinu jagode dok vam se usne žare od čilija. Mislim da bi se i pistacije jako dobro slagale, barem estetski. Klince će sigurno oduševiti šećerne mrvice, a ako preferirate zdraviju verziju bijelu čokoladu može zamijeniti med s kombinacijom kokosa i usitnjenim orašastim plodovima..

4 komentara:

Kristina kaže...

Jednostavno,a slatko. Sviđa mi se.

Nisam znala da imaš blog, čitamo se. ;)

Unknown kaže...

Hvala, drago mi je da ti se sviđa. :)

Blog je friški i još sve proučavam pa ako imaš kakve sugestije piši, piši, piši... :)

Kristina kaže...

Sugestije?
Iskrenost, dobra volja i to je to. :)
Meni se najviše sviđa upoznati blogere, nije bitno o čemu je blog. Na taj način se lakše povežem sa osobom iza kulisa, pa mi bude i draže čitati. :)
A za ostalo nisam puna savjeta, tek ću se i ja upustiti u tu avanturu...
Jedino da se raširiš po društvenim mrežama: FB, Twitter (koji ja ne koristim), Pinterest <3, i slični...
Sviđa mi se jednostavnost bloga i taggovi. Ne razumijem blogove bez njih. :D

Unknown kaže...

Hvala ti :)

Ja se isto ne pronalazim u Twitteru, a FB i Pinterest možda polako s vremenom :)