četvrtak, 29. svibnja 2014.

Što za ručak / Lažni njoki i tikvice




Što za ručak je konstanta među pitanjima, bilo da kuhate ili samo jedete.

Ako svoj ručak kuhate znate da odgovor na to pitanje zahtjeva gotovo menađerske vještine. Nakon što u obzir uzmete vlastite preferencije, feedback ostalih ukućana, napravite računicu dozvoljenog budžeta, postojećih resursa te vremenskog ograničenja planiranje i provedba projekta 'ručak' tek može početi. I tako svaki dan. Naravno uvijek postoji i linija manjeg otpora pa možete ručati vani ili 'gledance s ništancima', ovisno koliko je još dana do plaće.

Kod nas su se stvari ovih dana dodatno zakomplicirale te je ustaljenu rutinu prekinuo frižider koji je odlučio da mu se ne radi. Nakon par dana otpora u vidu lošijeg hlađenja jednostavno je odustao i više ne hladi. Mogu vam samo potvrditi da je život bez frižidera poprilično složen. Škrinja koja je sastavni dio frižidera srećom radi bez greške pa barem ne brinemo o grašku, sladoledu i pokojem 'ručku za poslije'...

Još nismo posve odustali od frižidera i dok važemo između popravka ili kupnje novog dosta stvari sam morala baciti. (Zašto je čekao ljeto da se pokvari? :) ) Tikvice i špek su se još dobro držali te sam ih odlučila iskoristiti za ručak kao i svježe mlijeko koje sam ne razmišljajući kupila. Umak se nametnuo kao rješenje. Naravno, uz to je trebao i neki prilog pa me spasio smrznuti 'ručak za poslije' odnosno njoki koji to zapravo nisu. Rekla bih pravi krizni ručak.  

Recept za lažne njoke našla sam davnih dana na netu, zapisala u tekicu i od onda nismo kupili ili radili prave njoke. Rade se samo od brašna, bez krumpira, a postupak je vrlo jednostavan i sličan je pripremi tijesta za princes uštipke. Također, traje kraće nego kod pravih njoka. Bez greške uspiju svaki put, taman su mekani, ne gube oblik i većina ljudi zapravo i ne primjeti da nisu klasični njoki. Kad ih napravim prema količinama u receptu ispadne ih dovoljno za dva puta pa ih uvijek spremim u škrinju, to im je dodatni plus.

Njoki koji to nisu

3 šalice vode
3 šalice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 šalice ulja
žličica soli
2 jaja

Vodu posolite, dodate joj ulje i zakipite. Kad voda zakipi maknite ju sa štednjaka i dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Žustro izmiješajte kuhačom da tijesto bude glatko i pustite ga da se ohladi toliko da ga dalje možete mijesiti rukama. Kad se ohladi dodate mu jedno po jedno jaje mijeseći rukama dok ne bude posve glatko. Zatim na pobrašnjenoj površini tijesto rukama valjate u valjkiće koje režete na male jastučiće odnosno njoke. 

Takve njoke dalje normalno pripremate. Možete ih zapeči, kuhati u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu ili zamrznuti za kasnije. Ja sam danas kuhala smrznute koje smo imali od prošlog puta.

Umak od tikvica


3 manje tikvice
10 dag špeka
2 češnja češnjaka
0.4 mlijeka/žlica gustina ili 0.2l vrhnja za kuhanje
sol
papar
prstohvat muškatnog oraščića

Špek narežete na sitno i popržite na tavi dok ne dobije zlatnu boju. Možete odvojiti dio špeka da se na kraju posipa preko umaka. Špeku dodajte dva češnja češnjaka i kad zamiriše ubacite i ribane tikvice, promiješajte i podlijte mlijekom u kojem ste razmutili žlicu gustina. Ja nisam imala gustin pa sam dodala dvije žlice krušnih mrvica. Umjesto mlijeka i škroba možete dodati vrhnje za kuhanje, no ja ga baš ne volim pa ga i ne upotrebljavam. Sve skupa posolite, poparite i dodajte prstohvat mljevenog/ribanog muškatnog oraščića. Kad se zgusne i tikvice omekšaju gotovo je pa prelijete preko njoka i posipajte prženim špekom.




 

2 komentara:

Unknown kaže...

Odličan recept, jednostavan i nadasve ukusan :D
Tikvice obožavam a kad u sve to dodamo i hrskavu slaninu ne ostaviš ni trunke na tanjuru.

Unknown kaže...

Evo i tu, drago mi je da ti se sviđa :D