srijeda, 1. srpnja 2015.

Pasja vrućina / Pseći sladoled



Znate li da izraz pasja vrućina nema veze sa psima? Iako na prvu ne bi bilo teško povezati to dvoje; pseću bezvoljnost čim živa u termometru poraste, porijeklo naziva ipak treba tražiti u nečem iznad nas. Konkretnije, u pojavi najsjajnije zvijezde noćnog neba Siriusu, a koja spada u zviježđe Velikog Psa i koja se pojavljuje upravo za najvrućijih, ljetnih mjeseci. Stari Egipćani su prvi primjetili tu pojavu te je od njih potekao naziv koji još i danas, u mnogim jezicima povezujemo s ljetnom žegom.

A u skladu s vremenom, klimatskim i kalendarskim, M., naš mali dlakavi prijatelj je opet prisvojio pločice u kupaoni. Tamo boravi većinu dana, ostatak vremena hvata sjenu ispod balkonskih vrata ili se zavuče u svoj brlog koji je najmračniji kut stana (čitaj najdonja polica naše kućne biblioteke :) ). Dnevna šetnja po kvartu nije više toliko znimljiva i umjesto njušaknja 'tkoseovdjesvesmucao' draže mu je kotrljati se po travi pa sad odlazimo van da se nakratko 'pokotrlja'.



To je ujedno i znak da je vrijeme za ljetnu rutinu. Duže šetnje i veća fizička aktivnost rezervirane su samo za rano jutro ili kasniju večer, voda u zdjelici se mijenja/nadopunjava nekoliko puta dnevno, a redovitu klopu povremeno zamjenjuje/nadopunjuje hladni jogurt ili svježi sir.

Naravno, tu su i poslatice u obliku psećeg sladoleda. Zamrznuti možete zapravo sve što bi vašeg ljubimca veselilo, a predlažem juhu od mesa i povrća, jogurt i sir s dodacima ili kao u ovom slučaju kombinaciju banane, jogurta i kikiriki maslaca. Pustite mašti na volju i razveselite svoje četvernonožne, dahtajuće prijatelje najdražom ljetnom poslasticom.


I za kraj, uživajte u druženju s vašim najveselijim članovima obitelji, doma i na godišnjem odmoru, no nemojte zaboraviti i na druge životinjice; ostavite posudice s vodom na balkonu ili u dvorištu za ptičice, ježeve te mace i pse bez svojih ljudova. Hvala vam u njihovo ime! :)

Vaši M. i E.




Nema komentara: