utorak, 21. srpnja 2015.

Jogurtica / Torta s jogurtom i voćem bez pečenja



Kuhate li ili se kuhate ovih dana? :)

Kako god, sigurna sam da desert ne odbijate, pa vam donosim svoju verziju jedne od najpopularnijih ljetnih torti.

Radi se o jogurt torti uz koju možete kombinirati ljetno, sezonsko voće, dok će ga izvan sezone odlično zamijeniti smrznuto ili voće iz kompota. Popularnost je stekla jednostavnošću pripreme - samo izmiješate i izlijete u kalup, minimalnim brojem sastojaka koje vrlo jednostavno možete prilagoditi svojem ukusu i onim najvažnijim; umjesto u pećnicu spremate je u frižider. Nije li to divno?



Okusom podsjeća na parfe torte, ali je bogatijeg, pomalo reskog okusa koji u kombinaciji sa slatkim voćem i aromatićnim amaretti keksićima daje osvježavajući ahhhh i mmm efekt.  :)



Torta s jogurtom i voćem bez pečenja

100 g keksiju - koristim kupovne amaretti keksiće ili piškote

3 čvrsta jogurta (3x180g ili 540g)
4dcl slatkog vrhnja
sok od polovice limuna
12 listića želatine ili 2 paketića  (za 1l tekućine)
4 velike žlice meda (laganijeg okusa poput bagrema) / ili neko drugo sladilo -80-100 g šećera, steviu... / slatkoću prilagodite svojem ukusu
250 g voća / moja preporuka su maline

Keksima obložite dno kalupa.

Želatinu pripremajte prema uputama s pakiranja. Ja sam ovaj put radila s listićima koje sam odvojene pustila u vodi na 7 do 8 min da se namoče.

Za to vrijeme istucite slatko vrhnje u šlag i pazite da ga ne pretučete u maslac.

Prstima ocijedite listiće želatine te na laganoj vatri zagrijte dok se ne otope. U želatinu sam umiješala (ne obrnuto jer je jogut hladan!) jogurt miješajući brzim pokretima, te onda takvu smjesu, lagano miješajući, dodala slatkom tučenom vrhnju.

Svemu dodajte sok limuna i med. Slatkoću prilagodite svome ukusu, no vodite računa o slatkoći keksiju i voća.

Jedan dio kreme razmažite preko keksiju, dodajte polovicu voća kojeg ravnomjerno razbacajte po kremi s tim da si ljepše primjerke voća ostavite za kraj, za dekoraciju. Preko svga premažite ostatak kreme i zagladite.

Kalup obložite prozirnom folijom te stavite na par sati u frižider da se krema stisne.

Uživajte u svojoj osvježavajućoj tortici! :)



1 komentar:

Kristina kaže...

Prvo odgovor na pitanje: kuham se. :D
Ovo zvuči kao idealni desert za druženje za vikend. ;)