petak, 23. siječnja 2015.

Musava / Torta s kremom od Nutelle, vanilije i malinama



Rođendan je prošao i sad službeno mogu zatvoriti sezonu slavlja. Tako je to kad si zimsko dijete, cijele godine ništa, ali onda kad krene bude na najjače. :)

Bilo je veselo, s puno lijepih čestitki i poklončeka, a raduje me što mogu proglasiti i pobjednicu mog malog darivanja iz prethodnog posta te se odmah ispričavam što malo kasnim s objavom. Na sat će gledati... tadadada...Ela Ostojic Baleey :) Ona se igrala preko fejsa pa ću tamo dogovoriti preuzimanje nagrade, a svi ostali, hvala vam što ste sudjelovali i igrali se sa mnom, obećajem da će biti još darivanja. :D

Naravno, kakav bi to bio rođendan bez rođendanske torte?! Odabir što pripremiti nije bio lagan jer imam podužu 'to do' listu i uvijek se borim s okusima, voćno ili čokoladno, novo ili staro. Na kraju sam napravila sve od navedenog.

Predstavljam vam Musavu tortu koja je nastala prilagođavanjem poznatih recepata i omiljenih mi sastojaka. Okus voća brani joj u zadnje vrijeme vrlo mi draga malina, za čokoladni štih brine se svima omiljena miss Nutella kojoj pomažu kore od kakaa, a da bi sve bilo po mom ubacila sam i jedan sloj kreme s vanilijom. Na kraju sam apsolutno pretjerala i umjesto glazure stavila još malo Nutelle, no može li se s Nuttelom pretjerati?



Kore sam napravila po receptu za već provjerenu kakao roladu, kojeg sam davnih dana našla na Coolki. Volim ga jer biskvit ispadne fini, mekani i taman spužvasti, a jedino sam poduplala količine da bih dobila četiri kore promjera 20cm.

Baza za kreme s Nutellom i vanilijom je obično slatko vrhnje za šlag, koje uvijek nekako više preferiram od kombinacija s maslacem jer mi je bitno da su kreme prozračne i lagane, od tuda i ime torti Musava. Naime, s takvom kremom je dosta teško postiči da izgleda uglancano i utegnuto, no svi koji su je do sad probali, a u zadnje vrijeme sam je često pravila, musavo se slažu da je jako, jako dobra! ;)



Musava torta

Kore:

10 jaja
10 žlica šećera /ravno
12 žlica vruće vode
2 vanilin šećera
4 žlice kakaa /vrhom
6 žlice oštrog brašna /vrhom
2 male žličice praška za pecivo


Sirup od maline

1 pakiranje smrznutih malina (400 - 450g)
5 žlica šećera
1 žličica gustina

Krema s vanilijom

0,2 l slatkog vrhnja
2 žlice šećera 
mala žličica arome vanilije
(po potrebi paketić kremfiksa)

Krema od Nutelle

0,5 l slatkog vrhnja
1 piksa Nutelle 400 g
1 paketić želatine

Glazura

1 piksa Nuttele 400 g


Kore sam mutila dva puta, svaki put s polovicom ove smjese i pekla u dva navrata da mi bude lakše, kalup je promjera 20 cm. Imam jedan koji fleksibilan kalup koji mogu namjestiti na veličinu koja mi odgovara, a za drugi sam iprovizirala s niskim loncem tog promjera koji sam obložila papirom a pečenje. Lonac sam premazala tankim slojem maslaca i na dno stavila krug odogvarajuće veličine izrezan od pek papira te također ponovila uz bočnu stranu. Kao što sam napisala pekla sam ih u dva navrata od polovice smjese koju bih onda podijelila na još pola, za svaki kalup polovicu, a kalupe sa smjesom sa stavila zajedno u pećnicu.  Biskvitu koji se pekao u loncu je trebalo oko minutu duže da bude gotov. 

Kore možete peći i u kalupu od 26 cm, samo će im vrijeme pčenja biti kraće i biti će tanje, što u konačnici znači dosta nižu tortu. Prema ovom receptu sastojici se dodaju bjelanjcima, meni je to bilo malo čudno, ali pali pa bjelanjke odmah odvojite u veću posudu.


Razdvojite jaja na bjelanjke i žutanjke, a od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Snijegu od bjelanjaka dodajte vruću vodu, žlicu po žlicu lagano miksajuči, zatim dodajte šećer, također žlicu po žlicu i na kraju umućene žutanjke lagano miksajući. Na kraju još prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo te lagano izmiješajte. Kore se peku oko 10min na 200 C, provjerite čačkalicom.

Za sirup od malina u manjoj posudi na laganoj vatri otopite maline sa šećerom i pustite da se lagano krčka 15ak minuta kako bi se sirup  malo reducirao, povremeno promiješajte. Sirup zatim prebacite u cjedilo sa sitnom mrežicom i smjestite iznad pusude koja može ići na vatru te propasirajte maline da se riješite sitnih koštica. Procijeđen sirup vratite opet na laganu vatru i dodajte mu malu žličicu gustina te dobro promiješajte pjenačom kako bi se razbile ev. grudice. Sirup je gotov kad se malo zgusne, kroz par minuta, pazite samo da vam i dalje ostane tekuć. Ovakav sirup vam može stajati neko vrijeme u frižideru pa ako vam ostane viška samo ga spremite u čistu staklenku, super je na palačinkama, sladoledu... :)

Za kremu s vanilijom istucite čvrsti šlag (pazite, slatko vrhnje vrlo lagano iz šlaga nepovratno pređe u maslac!) dodajte mu šećer i aromu vanilije. Šećer si možete prilagoditi ali imajte na umu da je druga krema dosta slatka. Ako tortu radite za neke svečanije prilike ili bi mogla duže stajati na toplome dodajte i jedan kremfiks u šlag prema uputama na paketiću jer se slatko vrhnje brzo 'opušta' na sobnoj temperaturi.

Za kremu od Nutelle otopite Nutellu u mikrovalnoj ili samo potopite staklenku u vuću vodu te miješajte da Nutella postane tekuća. Možete i bez toga, ali je lakše raditi s njom dok je tekuća, pazite samo da je ne ugrijete previše! Krenite miksati slatko vrhnje i kad se počne zgušnjavati dodajte Nutellu te nastavite miksati. Stanite kad je krema kompaktna, ali još pomalo mekana. I tu treba jako paziti da se sve skupa ne pretvori u maslac! Kremu stavite u frižider dok ne pripremite želatinu, ja koristim onu iz paketića i njoj treba oko deset minuta. Treba vam želatine za pola litre tekućine, ne znam koliko je to listova ako koristite tu varijantu. Kad sipate želatinu, radite to vrlo lagano, lagano miješajući kremu lopaticom, i tu također treba paziti da krema ne pređe u maslac. Znam zvuči jako komplicirano, ali vjerujte mi nije, ja sam je napravila već desetak puta, ali mi se jednom dogodio maslac pa predstožnosti radi naglašavam dodatno. ;)

Tortu slažete na način da svaku koru, osim zadnje na vrhu premažete sirupom od malina, pa stavite prvo kremu od Nutelle, zatim ide druga kora, sirup od maline i krema s vanilijom te treća kora, sirup od maline i opet krema od Nutelle. Pokolopite četvrtom korom, nabockate ju čačkalicom ili vilicom da bolje upija te prelijte s onom drugom Nutellom koju ste prethodno ugrijali da bude tekuća. Ako vam se taj zadnji korak za glazuru čini previše sladak, napravite duplo kreme od Nutelle pa tortu premažite njome.


Uživajte i posjetite 'Hranu i veselje' na Facebooku i Instagramu! ;)










    3 komentara:

    Kristina kaže...

    Sretan ti rođoš! Puno smijeha, sreće, ljubavi i divnih postova. ;)
    Rado bi se pozvala na ovu Musavicu...mmm... :)

    Unknown kaže...

    Hvala ti draga :) hehe nadam se da ce uskoro izmisliti downloadanje hrane, zamisli koji bi to foodie dernek bio :D

    Kristina kaže...

    Ijuuuuuuu! <3 Brzo tu zamisao patentiraj! :D