nedjelja, 26. listopada 2014.

Popodne za dvoje / Crumble s mandarinama i bademima



Ovih dana samo hvatam vrijeme između obaveza. Sat viška što smo ga danas dobili iskoristila sam da napravim slasticu koja je tako jednostavna i tako... hm.. odlična!

Što se mene tiče crumble ima sve što bi jedan kolač trebao imati. Sadrži voće, kiselkast je i sočan, a istovremeno hrskav. Bolje može jedino kad se na njega još nabaci kuglica finog sladoleda od vanilije.
 Kako su mandarine zavladale stalno ih imamo doma u posudi s voćem tako da nije bilo dvojbe što ubaciti u ovaj kasno nedeljni crumble.

Odokativno sam smiješala mandarine, bademe, zobene i med i uskoro se zamamni slatki miris širio našim malim stančekom. Porcija je bila taman za dvoje, onako ispod dekice pred telkom dok peć tu i tamo zapucketa, a vani hladnoća štipka za obraze.

Crumble s mandarinama i bademima

5 mandarina
2 velike žlice meda
2 velike žlice krušnih mrvica
sok i korica pola limuna
1 mahuna vanilije/ žličica arome vanilije/  1 vanilin šećer

100 g badema
2 velike žlice meda
60 g maslaca
200 g sitnih zobenih pahuljica

listići badema

Manja vatrostalna zdjelica (veličine desertnog tanjura)

Mandarine oguliti i filetirati odnosno s kriški oguliti bijelu opnu.  Posložiti ih na dno posude, preliti medom (ili šećerom), dodati vaniliju (sjemenke jedne mahune ili neku od alt. opcija) , naribanu koricu jedne mandarine te koricu i sok polovice limuna, ako ne volite kiselo smanjite ili potpuno izbacite sok limuna. Svemu dodajte još dvije žlice krušnih mrvica.

Bademe usitniti sjeckanjem ili drobljenjem (npr. batom za meso) izmiješati ih s medom, zobenim pahuljicama i maslacem. Pstima nadrobiti male hrpice preko mandarina. Na kraju sve pospipati listićima badema.

Peći na 200 C oko 20 min odnosno dok bademi na vrhu ne poprime boju.

2 komentara:

Tanja kaže...

obožavam ovakve slastice. ovu kombinaciju još nisam probala ali vjerujem da je odlična. crumble je zakon! i s jabukama, šljivama, kruškama.....

Unknown kaže...

hvala ti :) i daaa, crumble je zakon, bilo koji! samo se sezonski mijenja voće.