subota, 7. studenoga 2015.

Doručak / Waffle s jabukama i cimetom



Po jutru se dan poznaje, a jutros je vani divno sunčano.

Znate one situacije koje vam se dogode u životu, a onda po njima mjerite vrijeme. One koje su vam početne i krajnje točke za neke periode vašeg života. One koje u razgovorima navodite sa od.... ili poslije... Ja upravo proživljavam jednu takvu točku i zato ne tipkam ovdje.



Dok mi dani jure ja otkrivam, upoznajem i uživam. Odselila sam u drugi kutak svijeta i sad mi je svaki dan novi doživljaj.  Pridružila sam se Njemu nakon pola godine te počinjemo novi život ispočetka. I mogu vam reć, baš je to uzbudljivo.

Tim povodom, stiže jedan slatko jesenski recept za doručke i nove početke, dana i ili novog perioda. Svejedno je. Garantiram jedino musave jutarnje osmijehe. :D





Waffle s jabukama i cimetom

-recept za waffle mi je proslijedio brat, a ja sam napravila sitne preinake. Recept u orginalu možete naći ovdje

Waffle

3 jaja
1 žličica arome vanilije ili jedan vanilin šećer
3 žlice šećera (ili dvije ukoliko ste koristitli vanilin šećer)
60 g otopljenog maslaca
450 ml mlijeka
250 g brašna / ja sam koristila svenamjensko
2 čajne žličice praška za pecivo
1 čajna žličica soli - ne vrhom puna

Razdvojite jaja i od bjelanjaka napravite snijeg.

U drugoj posudi žumanjcima dodajte šećer i aromu vanilije te miksajte dok žumanjci ne postanu blijedo žuti.

Dodajte im rastopljen maslac i mlijeko, lagano miješajući.

Brašnu umiješajte prašak za pecivo i sol pa sve skupa lagano miješajući ubacite u smjesu sa žumanjcima. Miješajte dok ne dobijete glatku smijesu bez grudica.

Na kraju pažljivo dodajte snijeg od bijelanjaka, lagano miješajući, smjesa bi trebala ostati lagano grudičasta.

Ugrijete pekač za waffle, lagano ga premažite maslacem i uspajate smjesu. Pazite da ne pretjerate jer će vam višak 'iskipiti' van pekača, a sigurna sam da vam ribanje nije drago ;)

Preljev od jabuka

2 jabuke (manje do srednje veličine)
čajna žličica aromae vanilije (ili, opet, vanilin šećer)
80-100 g šećera
par kapi limunovog soka
cimet u prahu - ja sam stavila 1 vrhom punu čajnu žličicu

Dok vam se waffle peku napravite preljev od jabuka i cimeta.

Jabuke ogulite i nasjeckate na sitne kockice.

Poškropite ih s malo limunovog soka. Taj dio možete u potpunosti izbaciti ako ne volite kiselo ili ako baš nemate limun. :) A možete i dodati sok od polovice limuna ako volite reskije okuse.

Dodajte im šećer (koji također možete prilagoditi svojem ukusu) te cimet i aromu vanilije i stavite na laganu vatru.

Miješajte jabuke dok ne puste sok te se šećer polako ne istopi. Pusitite da smjesa prokipi 5-10 minuta dok jabuke ne omekane i dok se šećerni sirup malo ne zgusne.

Prelijte preko toplih wafflea i uživajte. :)









4 komentara:

Kristina kaže...

Želim vam puno divnih i ukusnih zajedničkih trenutaka i na drugom kraju svijeta. Puno uspjeha draga. :*

hepi tots kaže...

Hvala ti 😘

hepi tots kaže...
Autor je uklonio komentar.
Sanela Basar kaže...

Divnoo, posjeti i moj novo napravljeni blog. Slike su ti prelijepe. Pozdrav