nedjelja, 29. ožujka 2015.

Proljeće / Kuglofići s borovnicama



Proljeće... ah! Napokon je zakoračilo u ovu godinu i bocnulo nas instant vedrinom. Ne znam što mi je ljepše u vezi proljeća, sunce i toplina, novootkrivena prpošnost kod ljudi ili najljupkije izdanje prirode.

Možda ipak ovo najljupkije izdanje prirode... Ne mogu si pomoći, oduševljavaju me pastelni tonovi, žarke boje, cvijeće, biljčice.. cijeli taj koncept buđenja iz sna. Čudesnost prirodnog dizajna poput konfeta od latica sa rascvjetanog drveća, beskrajni šareni tepisi od proljetnih vjesnika ili rano jutarnje sunce od kojeg pogled na svijet dobiva lagani, romantični filter.




Ovi kuglofići su moj pozdrav zimi i početku proljeća. Zimu pozdravljaju teškim, sočnim biskvitom natopljenim sirupom od limuna i šećera, a sočnim borovnicma, mini formom i jednostavnošću se savršeno uklapaju u proljetnu filozofiju. Sa svega par sastojaka, gotovi su za čas, a odlično  će se uklopiti bilo kao doručak ili slatki zalogaj uz poslijepodnevnu kavu odnosno čaj, možda na kakvoj osunčanoj terasi.



Kuglofići s borovnicama (za 6 kuglofa)

100 g brašna, pola-pola oštro, glatko
1/2 paketića praška za pecivo
100 g šećera
2 jaja, cijela
2 žlice hladne vode
100 g sirnog namaza
50 g borovnica (smrznute) ili nekog drugog bobičastog voća
naribana korica pola limuna

Sirup od limuna

sok 1 limuna
ista količina šećera

Suhim sastojcima dodajte jaja, sirni namaz i vodu te izmiksajte. Na kraju dodajte i smrznute borovnice te lagano promiješajte.

Smjesu sipajte u kalupiće i pecite na 180 C oko pola sata. Ja sam koristila silikonske kalupiće, pa ih nisam ničime premazivala, također treba paziti da se ne pune do vrha jer se kuglofi pečenjem podignu. Kad su gotovi preliju se sirupom od limuna i šećera koji se dobije tako da se soku od limuna doda otprilike ista količina šećera i prokuha na laganoj vatri dok se ugusne.

Ako nemate kalupe možete ih ispeći i u formi muffina,



Pratimo se i na Facebooku i Instagramu, a ukoliko probate neki od mojih recepata pohvalite se fotkicom i razveselite me označivši je tagom #hranaiveselje.

Uživajte! :)


2 komentara:

Kristina kaže...

Proljeće je najdivnije doba godine, iako ga sve kraće traje. Veselim se laganijoj odjeći, ispijanju kava na terasi i vožnji biciklom.
Mini kuglofići su skroz slatki, i jako mi se sviđa kombinacija. ;)

Unknown kaže...

Daaa i ja se veselim vožnji biciklom, jorgovanima i kavama na suncu :) drago mi je da ti se sviđa kombinacija, meni je slatko kiselo dobitna :)