subota, 14. ožujka 2015.

Torta s pivom? O, da! / Guinness torta



Ovu sam tortu viđala na internetu, nakon nekog vremena sam i zaboravila na nju, no onda su me bespuća društvenih mreža i interneta ponovno podsjetila na svu njenu zamamnost.

Nisam ljubitelj teških čokoladnih slastica, nisam ni ljubitelj teških tamnih piva, no ova crna, crna torta baš mami. Kako ne isprobati kolač s pivom, kako?! Na kraju je znatiželja odradila svoje, nabavila sam Guinness i umutila ovu tamnu krasoticu. Recimo da je povod nadolazeći Dan sv. Patrika. :)

Krajnji rezultat nas je oduševio, sočna i moćna torta koja baš poput tamnog piva ima bogat i pun okus s prozračnom pjenom na vrhu. Pivo se osjeti tek blago, u natruhama suptilno nadopunjuje okus slatko gorkastog čokoladnog biskvita s kojim se savršeno nadopunjava bijela krema od slatkog vrhnja, krem sira i šećera.



Priprema je maksimalno jednostavna, doslovno umuti i ispeci, no izgledom i okusom je prava mala senzacija. Dakle, torta s pivom, koja izgledom podsjeća na pivo i još je senzacionalnog okusa! Ako govorimo u okvirima 'muške' torte, mislim da ne može bolje, ON je potvrdio.

Ukoliko ćete se pridružiti proslavi svetog Patrika želim vam puno dobrog piva, dobre glazbe, pjesme i plesa. Za desert već imate preporuku i da se poslužim poznatom irskom filozofijom; u vezi ove torte samo su dvije stvari sigurne, prva i druga kriška. ;)

Orginalni recept možete naći na stranici Nigelle Lawson, a ovdje možete vidjeti izvedbu naše JustCakeGirl.



Guinness torta

250 ml Guinnessa
250 g maslaca
75 g kakaa za kolače
400 g šećera u prahu (ja sam stavila 300g)
1 čašica kiselog vrhnja (u orginalu je 142 ml ili 2/3 šalice)
2 velika jaja
1 žlica arome vanilije
275 g brašna
2 1/2 g sode bikarbone

za premaz

200g sirnog namaza
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu

Na laganoj vatri ugrijte Guinness i dodajte mu maslac narezan na listiće te miješajte dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre. Umiješajte redom kakao, šećer, vrhnje, jaja i aromu vanilije stalno  miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte brašno u kojeg ste umiješali sodu bikarbnu. 


Smjesu premjestite u kalup obložen papirom za pečenje te stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 C oko 45 min, provjerite čačkalicom je li gotovo. Ako imate, koristite manji kalup jer će torta kasnije ljepše izgledati. 

Kad se torta dobro ohladi premažite je bijelom kremom. Za premaz miksajte slatko vrhnje (ne do kraja) te mu dodajte sirni namaz i šećer, još malo izmiksajte i premažite preko torte, ne treba biti uredno. :)

Broj komentara: 6:

Kristina kaže...

Baš slasno izgleda, i baš sam obožavatelj čokoladnih slastica. *-*
Mogla bi te kopirati. ;)

Unknown kaže...

Hvala ti, stvarno je slasna, čak i meni. :) Ajd baš! :D

Just Cake Girl kaže...

Prekrasne fotke, a torta znam da je mrak ;)

Unknown kaže...

Hala ti, drago mi je se sviđaju! :D A za torticu nisam ni sumnjala nakon što sam vidjela tvoju izvedbu :)

Unknown kaže...

Hala ti, drago mi je se sviđaju! :D A za torticu nisam ni sumnjala nakon što sam vidjela tvoju izvedbu :)

Unknown kaže...
Autor je uklonio komentar.