utorak, 24. veljače 2015.

Zdravi kolači / Muffini s mrkvom bez šećera



Zdravi kolači...hm.. pa još bez šećera..hm..? Tako nekako razmišlja moj bračni drug.

On je jedan od onih koji piju šećer s kavom ili med s čajem i uvijek mu fali barem žlica šećera. Kad sam ga zamolila da mi da objektivni komentar na ove muffine skeptično je pojeo jedan i rekao mi da čeka ručak, da je gladan pa su mu ok. Onda je nakon ručka pojeo još jedan jer mu je trebalo nešto slatko i zaključio da im fali šećera, ali mu je bilo super naletiti na brusnice. Malo kasnije je pojeo još jedan, ovaj put je zaključak bio da se baš fino osjete arome narančine i limunove korice te da su sočni. Konstatirao je da bi i dalje radije pojeo čokoladne muffine, no to mu je normalno jer se ne mogu staviti u istu kategoriju. (On, naime, podrazumijeva da su muffini čokoladni.) Pojeo je kasnije još jedan uz neki film, rekao je da ima mrkve u njima i da je to sigurno dobro za probavu. Zaključak da se ne mogu mjeriti s čokoladnim je ostao i dalje. Pojeo je i jutros jedan uz šalicu mlijeka, kaže doručak je bitan, čokoladne više nije spominjao.



Meni su s druge strane 'zdravije' verzije kolača uvijek zanimljive, a ovi su me zaintrigirali jer u orginalnom receptu od zalađivača sadrže tek 1 vanilin šećer. Računala sam da će zbog mrkve biti slatkasti, no moram priznati da su me i više nego ugodno iznenadili. Fino se isprepliču citrusne note, vanilija i brusnice dok se mrkva lagano, pozadinski osjeti. Malo sam izmijenila orginalni recept pa sam umjesto vanilin šećera stavila jednu žlicu meda i dodala sjemenke pola mahune vanilije, a umjesto grožđica sam ubacila brusnice. Također, uz koricu naranče i limuna dodala sam i sok jer mi se smjesa učinila pregustom.

Eh da, naletiti na brusnice je odlično! Znate onaj osjećaj kad naletite na kapljice čokolade u čokoladnim mufinima? Isto je s brusnicama zato ne štedite na njima. ;)

Moj zaključak je da će vam ovi muffini  ponuditi zavidnu količinu okusa i slatkoće te se po tome mogu mjeriti i s klasičnim kolačima, pogotovo pašu li vam i inače manje slatki kolači odnosno ako pazite na unos šećera. Ako pak i vama u svemu fali žlica šećera, falit će vam i u ovim muffinima, nemojmo se zavaravati, no novi okusi su uzbudljivi, odvažite se, možda otkrijete neku novu dimenziju vlastitog ukusa. :)



Muffini s mrkvom

Za otprilike 20ak muffina

1 jaje
350 g naribane sirove mrkve
400 g brašna (ja sam stavila oštro)
200 ml ulja
200 ml mlijeka
100 g suhih brusnica
1 1/2 prašak za pecivo
1 naranča, sok i naribana korica
1 limun, sok i naribana korica
1 jušna žlica meda
1/2 mahune vanilije, samo sjemenke (ili žličica arome vanilije)

- prema orginalnom receptu med i vaniliju možete zamijeniti 1 vanilin šećerom

Prilikom ribanja naranče i limuna pazite da skidate samo površinski sloj korice u kojem je sva aroma, ona bijela opna ispod je gorka pa je izbjegavajte. Naravno, porbajte nabaviti domaće, nešpricane agrume.

Mrkvu naribajte na najsitnijem ribežu. Dodajte joj brašno izmiješano s praškom za pecivo pa mokre sastojke i brusnice te dobro promiješajte smjesu. Napunite košarice za muffine, ali samo do ruba kako se ne bi prelili prilikom pečenja te ih s kalupom stavite u perethodno ugrijanu pećnicu na 180 C. Peku se oko 30, 35 minuta.

Orginalni recept je iz kuharice 'S placa na lice' autorice Mary Novosel.

2 komentara:

JA U KUHINJI... kaže...

Zvuče i više nego fino :)

Unknown kaže...

Hvala, zaista i jesu :)