nedjelja, 1. veljače 2015.

Lika / Lička basa



U vrlo kratkom razdoblju u moj je život ušetalo dosta Ličana, počelo je s njim, a ubrzo su mu se pridružile i neke druge vrlo mi drage osobe. Do tada sam o Lici znala tek koliko se uči na zemljopisu, a od iskustva sam mogla pobrojati jedino kratke odmore uz cestu na putovanju do mora te dva školska izleta na Plitvice.

S mojim Ličanima Lika mi se počela otkrivati i odmah me je očarala, a očarava me i dalje.
Polako sam je upoznavala; fantastičnu, ledeno smaragdnu Gacku i njene izvore, prekrasno bajkovito Krasno, Kosinjski most, pećinski park Grabovaču, Kuterevo i njegove mede... Prirodu, pitomu i pomalo divlju u isto vrijeme, zrak hladan i svjež s mirisom bilja, buru koja hladnoćom prodire do kostiju te ogromno čisto nebo gdje se još mogu noću vidjeti zvijezde.

Jutro u Lici

I nije Lika samo lijepa, ona je i jako fina...može se pojesti janjetina koja je slobodno šetala pod suncem, krumpir i kupus koji su prehranili generacije, burom propuhani pršut, slanina, gacka pastrva, sir škripavac (da, doslovno škripi pod zubima), masnica...

Slijedi podsjetnik za još jedno takvo, malo manje poznato ličko jelo, basu. Za basu sam prvi puta čula i okusila je kod jedne od mojih Ličana kad joj je stigao paket od doma, znate onaj paket 'da dite ne bude gladno' :) i odmah me oduševila. Basa je meki svježi sir, kremaste teksture i pomalo podsjeća na kombinaciju sirnog i mliječnog namaza te izvrsno paše kao namaz ili dodatak npr. polama ili uz kakvu kobasicu, pršut, a najbolje je da je vrlo jednostavno (i jeftino) možete napraviti sami. Zapravo me i čudi da nije poznatija jer uz svu popularnost čizkejkova i silnih novih varijanti sirnih namaza koji izlaze svakodnevno baš smo nemarno zapostavili ovakav biser.



U nastavku vam donosim dva recepta za basu, prvo prenosim dio znanstvenog rada iz 1974. na koji sam naišla i koji  detaljno opisuje tradicionalnu pripremu base, napisala ga je Ljerka Kršev, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje, onda slijedi moj način pripreme po uputama Ličankine mame.

Po svojoj konzistenciji, izgledu i okusu lička basa svrstava se u grupu svježih mekih sireva. U raznim područjima Like basa se priprema prema različitim receptima od miješanog mlijeka — ovčjeg i kravljeg — ili od kravljeg punog ili djelomično obranog mlijeka. 

Svježe pomuzeno mlijeko procijedi se kroz dvostrulku gazu u čistu posudu. Mlijeko se kuha na laganoj vatri. Nakon kuhanj a od oko 15 min. posuda se pomakn e na kraj štednjaka i ostane tamo dok se ne ohladi na temperaturu od 45C. Nakon što se mlijeko ohladilo obere se izlučeni skorup, a djelomično obrano mlijeko prelije se u lonac u kojem se obično podsiruje mlijeko za basu. Na jednu litru mlijeika dodaje se pola »žlice za juhu « »kvasca« (kiselo mlijelko od prethodnog dana). »Kvasac« se dobro promiješa sa mlijekom. Lonac se pakuje i »umata« sa svih strana, te ostavi na toplom mjestu u blizini štednjaka. Gruš se dobije za oko 3—4 sata. Zrelo mlijeko stavi se u hladnu prostoriju, da se što bolje »stisne«. Ohlađeno kiselo mlijeko pretres ese u čistu lanenu krpu i cijedi se sirutka. Mlijeko se cijedi gotovo 18 sati. Bijeli meki sir, koji se dobije nakon cijeđenja promiješa se sa skorupom (prema želji) i posoli (prema želji). Svi dodaci se dobro umiješaju u sir, te se tako dobiveni proizvod naziva u ovim krajevima lička basa. Ovako pripremljena basa se u zimskim mjesecima može čuvati i do 20 dana . 



Basa

(u suvremenijoj verziji)

2 l svježeg punomasnog mlijeka
1 jogurt 

Mlijeko ugrijte da bude toplo, ali ne vruće. Ubacite jogurt ugrijan na sobnoj temperaturi u toplo mlijeko, promiješajte te prekrijte posudu čistom krpom. Ostavite posudu na toplom mjestu da se mlijeko zgruša, npr. u blizini radijatora, ja je ostavim preko noći. Da provjerite je li gotovo protresite posudu, ako je gusto i podsjeća na čvrsti jogurt to je to. 

Tako zgrušano mlijeko prebacite u posudu obloženu krpom ili s nekoliko slojeva gaze pa suprotne rubove krpe zavežite da dobijete paketić koji onda objesite negdje na hladnom da se dobro ocijedi. Ja je objesim u kupaoni ili iznad sudopera, a svakako ispod nje stavite posudu da skupite sirutku koja će se cijediti, nju nemojte baciti jer je vrlo zdrava. Ako vam je nezgodno ovo s viješanjem stavite zgrušano mlijeko u cijedilo obloženo s par slojeva gaze pa onda cjedilo u neku veću posudu i ostavite da se tako cijedi. Ovisno o vremenu cijeđenja dobiti ćete tvrđu ili mekšu basu, ja ostavim da se cijedi barem 12 sati. Na kraju možete dodati malo soli i čuvajte ju u frižideru.


Uživajte i pratite Hranu i veselje i na Facebooku i Instagramu.












4 komentara:

Unknown kaže...

Sjajan post, vrlo informativan čak i bez recepta koji se čini dosta jednostavan, a takvi su mi najdraži! ;)

Unknown kaže...

Hvala, recimo da je post moj oblik izražavanja ljubavi prema ovoj našoj kiflici i tradiciji :) a što se tiče jednostavnosti recepta, zaista je jednostavan, konkretan trud se svodi na ni pola sata, sve ostalo mlijko samo odradi :)

Anonimno kaže...

Moji deda i baba su bili poreklom iz Like i ovaj sir sam jela kao mala. Budi lepo sećanje na detinjstvo...

Unknown kaže...

Prvi put sam jela basu kod moje svekrve.Uvijek je bila fantastična.Ona je još stavljala male kockice sira unutra .Odlično.