nedjelja, 28. prosinca 2014.

Zimska / Torta od badema



Da budem iskrena, ovaj recept već neko vrijeme čeka na objavu. Planirala sam ga objaviti na prvi dan zime, ali.. kako objaviti recept za Zimsku tortu dok vani sja sunce, a temperature su prikladnije za kratke rukave, datumu unatoč.

No, jučer je okrenulo na snijeg, počeo je sramežljivo padati da bi do jutra s druge strane prozora zavladala prava zimska idila. Izašli smo van i uživali dok su nam se pahuljice topile na licima. Da, zima nam je stigla i uživam u njoj! 

Recept sam pronašla u Velikom narodnom kuharu, ogromnoj kuharici s kojom se konzultiram kad kuham neka starinska jela, a ova torta mi je zapela za oko zbog finih, a jednostavnih sastojaka. Sljubljuje bademe, naranču, marmeladu od marelica i limune. Recept je odokativan, pa sam djelomično improvizirala, a krajnji rezultat je sočna biskvitna torta od badema u kojoj se isprepliću slatko, kiselkasto citrusne note. Savršeno za uz šalicu vrućeg čaja, punča ili možda medovače, da se ugrijete nakon zimskih radosti.



Zimska torta

Biskvit:

2 sočne naranče
2 žlice bijelog brašna (ja sam stavila dvije žlice gustina)
8 jaja
8 žlica šećera
200 g mljevenih badema (ja ih tostiram prije i ne gulim ih)
par žlica marmelade od marelica

Glazura:

- prema orginalnom receptu
250 g šećera
1/4 l vode
sok od pola limuna

ili

-kako sam ja radila
200 g krem sira
šećer u prahu oko 100g
sok 1 limuna

Za dekoraciju, ali i okus malo arancina ili ušećerene korice naranče ili limuna.

Za biskvit iscijedite sok od dvije naranče, meni je ispalo oko 2 dcl i pomiješajte s brašnom (ili gustinom) te ostavite da stoji dok pripremate ostalo. Jaja razdvojite i pjenasto umiješajte žutanjke sa šećerom, lagano umješajte i bademe, sok od naranče s brašnom/gustinom te na kraju pažljivo čvrsto tučen snijeg od bjelanjaka. Smjesu stavite u najveći okrugli kalup (30 cm), obložen papirom za pečenje. Ako mislite raditi u manjem kalupu smanjite sastojke jer je smjesa za biskvit zaista izdašna.

E sad,  piše da se ne peće na isuviše jakoj vatri pa sam ja stavila na 170 C,  i pekla se oko 45 min. Pri kraju sam je i pokrila s papirom za pečenje da ne zagori odozgo jer unutra još nije bila posve pečena. Kad je gotova, procjenite tako da je bocnete čačkalicom, ako izađe suha gotovo je. Pečenje prilagodite svojoj pećnici i kalupu, kao što rekoh recept je po tom pitanju odokativan.

Kad je biskvit gotov, pustite ga da se ohladi pa ga presijecite na pola i  donju koru izdašno namažite marmeladom od marelice te poklopite. 

Preko svega ide glazura koja se u orginalnom receptu radi tako da se u posludi za kuhanje izmiješa voda sa šećerom koja se onda kuha na laganoj vatri sve dok se ne dobije gusta masa. Zatim se doda sok od limuna, izmiješa i makne s vatre te se miješajući hladi dok se ne dobije bijela, gusta caklina.

Ja sam caklinu napravila tako da sam kem siru dodala šećer u prahu, oko sto grama i sok jednog cijelog limuna te dobro izmiješala. Količinu šećera i soka od limuna sam prilagodila svom ukusu. :)

2 komentara:

Anonimno kaže...

U kojem trenutku se umiješaju gustin sa sokom, pretpostavljam prije bjelanjaka?
Za nas 'malo bolje kuharice' treba ipak napisati sve korake, jer nam se može dogoditi da stavimo biskvit u pećnicu i onda shvatimo da su nam neki sastojci ostali vani :) .
I, je li slika torte slika stvarne torte pečene prema ovom receptu, dakle sa sirnim premazom, ili preuzeta s nekog portala?

Unknown kaže...

Hvala na sugestiji i svakako ću je uzeti u obzir za ubuduće, sad je dodano u recept. :) Dobro si predpostavila, sok sa gustinom se dodaje prije bjelanjaka.
Torta s fotke je torta napravljena po ovom receptu i sa sirnim premazom je. Premaz je rađen odokativno, prilagodila sam si okuse slatkog i kiselog i pazila sam da ne bude pregust ili pretekuć. Inače, gotovo sve fotke, tekstovi, montaže te naravno pripremljena hrana na blogu su mojih ruku djelo, Akoja nisam autor, onda ima link na izvor. :)