nedjelja, 9. studenoga 2014.

Čudesna šuma / Keksići s cimetom



Jesen je kad šume otkriju svoje boje.
Kad priče otkriju svoju magiju, kad toplo ušuškani pijemo čaj, kad kuća miriši na cimet.





Otišli smo kupiti najveći i najtopliji poplun za dvoje za nadolazeće hladne noći pa sam usput kupila  i preslatke kalupe u obliku šumskih životinjica. Odmah sam znala da ću ispeći ove keksiće s cimetom uz dodatak badema, čokolade i suhog voća.

Ti keksići su bili moji prvi samostalni kolači tamo negdje početkom srednje i uvijek im se rado vratim. Bijeli su orginalnoj verziji, a uz dodatak malo kakaa osim tamnije boje dobit će i novi okus. Mogu dugo stajati, a najfiniji će biti tek nakon nekoliko dana, uz šalicu čaja ili kakaa dok fino ušuškani uživate, možda uz kakvu bajku ili basnu.




Keksići s cimetom

500 g glatkog brašna
250g šećera
250g maslaca
2 jaja
mala žličica:
soli
cimeta
praška za pecivo

Za tamniju verzju dodati još dvije žlice kakaa (za kolače, ne instant) i po potrebi još mrvicu maslaca.

Sve sastojke izmiješati u tijesto, koje onda oblikujte u dvije jednake kugle, te zatim  kugle spljoštite u 5cm debele oblike (da ih lakše razvaljate kad ih izvadite iz friđa) , zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat, dva u frižider.

Tijesto razvaljati na otprilike 0.5 cm debljine, izrezati u željene oblike, po želji utisnuti nasjeckanih orašastih plodova, komadiće čokolade, sušeno voće... i peći u pećnici na 200C oko 10-12 min.


Broj komentara: 6:

Tanja kaže...

preslatko! :)

Unknown kaže...

hvala :) ti kalupići su genijalni, nikako da odlučim koji oblik mi je bolji.

Sara kaže...

Predobro!Kolači iz bajke!

Unknown kaže...

Hvala :)

Unknown kaže...

Baš kako Sara kaže, kao iz bajke - čarobno i šumski! Jako sviđam! :) Morala bih negdje naći te kalupe, klinci bi me obožavali! :) ;)

Unknown kaže...

Hvala :D Kalupe sam kupila u Ikei, krajem prošle godine, cijeli komplet za neku razumnu cijenu. Bonus je što puž može biti i kit kad se okrene, dušu dalo za klince i njihovu maštu :D